Nahrál Kočí, jezdil s ní na dovolenou. Kdo říká pravdu?

Martina Machová Martina Machová
13. 4. 2011 21:00
Porovnejte sami, co o výbušné nahrávce z kavárny říkají její protagonisté

Praha/Ostrava - Prý jsou dlouholetí přátelé, kteří spolu jezdí i na dovolenou. Přesto si na schůzce nad kávou lhali a podváděli se. Ona lhala údajně proto, že si chtěla ověřit, zda jejich soukromý hovor skutečně bude nahráván. On si ji prý nahrával proto, že už neví, komu věřit - a nikdo ho nenaváděl.

Verze bývalé předsedkyně klubu Věcí veřejných Kristýny Kočí a frýdecko-místeckého podnikatele Lukáše Vícha se diametrálně liší. Předkládáme jejich svědectví o průběhu víkendové schůzky tak, jak je sami v rozhovoru pro Aktuálně.cz popsali. Schůzky se účastnila i tajemnice severomoravských VV Markéta Dobešová.

Z dostaveníčka v kafé Segafredo vznikla další kauza současné vlády; může být důkazem, že za drolením Věcí veřejných stojí ODS, jak Kočí na nahrávce uvedla. Anebo může být důkazem podivných praktik VV.

Verze Lukáše Vícha, podnikatele z Frýdku-Místku

Je tím, kdo nahrávku pořídil. Patří ke sponzorům strany a s Kristýnou Kočí hovořil v pražské restauraci Segafredo. Aktuálně.cz přiznal, že nahrávku pořídil.

Velmi razantně odmítá, že by mu Kristýna Kočí lhala, jak ona sama nyní tvrdí. Byli prý v přátelském vztahu. "Jezdili jsme spolu i na dovolenou," přibližuje Vích, jak blízké byly jejich vztahy.

Zde však otevřenost tohoto muže končí. Odmítá například opovědět, proč vlastně svoji známou tajně nahrál a poté hovor s diskrétním obsahem předal novinářům. "Nechci se pouště do detailů, nejsem mediálně zběhlý," řekl.

Neodpověděl ani na to, proč se rozhodl nahrávku poskytnout médiím či zda šel za Kočí už s tím, aby vytvořil kompromitující materiál.

"Byl jsem tam z vlastní vůle. Nikdo mne neposlal," řekl pouze Aktuálně.cz Lukáš Vích, který dal Věcem veřejným 27 tisíc korun na komunální kampaň ve Frýdku-Místku. "Šlo o tisk letáků a o inzeráty v místním zpravodaji," uvedl Vích.

Verze Kristýny Kočí

Bývalá předsedkyně klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí tvrdí, že na nahrávce, jíž zveřejnil server Tyden.cz, záměrně lhala, když líčila, že "puč" proti Vítu Bártovi a Věcem veřejným připravovala spolu s kmotry ODS.

Měla prý podezření, že ji její kolegové nahrávají, a tak je chtěla vyzkoušet. Proto jim odvyprávěla historku, která se o ní říká mezi VV a kterou podle ní chtěli slyšet, tvrdí. "Velmi intenzivně kývali a byli z té informace nadšení," líčí atmosféru inkriminované schůzky Kristýna Kočí.

Do svých vyjádření prý vložila nápovědu, která měla v případě, že by obsah rozhovoru někdo zveřejnil, doložit, jak svá slova politička skutečně myslela.

"Řekla jsem tam jednu naprosto jasnou, prokazatelnou lež. Tvrdím, že spiknutí s kmotry ODS připravuji tři čtvrtě roku. Každý normální a soudný člověk si může spočítat, že před tři čtvrtě rokem jsem ještě nebyla poslankyní, jen kandidátkou, nebo těsně po zvolení, a nemohla jsem organizovat žádné spiknutí," řekla Aktuálně.cz Kočí.

"Bohužel to dokazuje pravdivost obav politických stran, která se objevila včera, o tom, že zástupci Věcí veřejných si mohou své schůzky nahrávat a pak nahrávky použít ke kompromitaci," dodala Kočí.

Měla prý již indicie, že může být nahrávána již od pátku. Již v ten den ji totiž znenadání oslovil jiný kolega - severomoravský poslanec Jiří Rusnok.

"Sešla jsem se s ním a hned na začátku jsem na něj udeřila, zda má nahrávací zařízení, a on mi před svědkem zareagoval tak, že zrudl a popřel to," líčí Kočí.

Rozhovor byl pak prý velmi krátký. "Ani jedno pivo nedopil a odešel. Jeho nonverbální reakce pro mne byla jen potvrzením, že je možné, že si schůzky se mnou véčkaři nahrávají," popisuje setkání.

Její slova potvrzuje i poslanec Rusnok. "Schůzku jsem inicioval já. První otázka byla, jestli schůzku nahrávám. Odmítl jsem to," řekl Aktuálně.cz.

S Kočí se chtěl sejít prý jen proto, že spolu dlouhodobě spolupracovali a chtěl jí osobně říci své stanovisko k jejímu vyloučení. "Ujistit ji, že zůstávám ve VV a že nesouhlasím s jejím postojem," dodal.

"Když mne pak z ničeho nic v sobotu požádali moji další dva kolegové o schůzku, že přijedou z Ostravy kamkoli, kdykoli budu chtít, a chtějí se se mnou krátce potkat. Tak to už jsem měla velké podezření," tvrdí politička.

Verze Markéty Dobešové

Schůzky se zúčastnila i tajemnice severomoravských VV Markéta Dobešová, která za véčkaře kandidovala v parlamentních volbách na 11. místě.

Jedná se o jednoho z mála členů VV, kteří v době, kdy poslanecký klub a rada Věcí veřejných odstříhávali Kočí od partaje, patřila k jejím obhájcům."Stojíme za Kristýnou Kočí. Je schopná, má vizi," řekla ostravské příloze MF Dnes.

Dnes bere svá slova zpět. "To bylo z prvotní emoce, vycházelo to ze starých informací," řekla v rozhovoru s redaktorkou Aktuálně.cz.

Stejně jako Vích je přesvědčena, že v sobotu jim Kočí v kavárně nelhala. "Nemohla vědět, že ji někdo nahrává," míní.

I Dobešová věděla, že Vích rozhovor nahrává. Když teď líčí své motivace, používá množné číslo. "Chtěli jsme si některé věci ujasnit, a proto jsme si to nějakým způsobem zaznamenali," reaguje na otázku, zda do Prahy jeli již s cílem rozhovor se svou někdejší lídryní nahrát.

Odpovědi, co chtěli se záznamem později udělat, se vyhýbá. Nikdo je prý ale do Prahy za Kočí neposlal, vše byla jejich vlastní iniciativa.

 

Právě se děje

Další zprávy