Koalice se shodla: Ratifikace smlouvy EU je přerušena

Martina Macková
18. 6. 2008 15:50
Dohodu stran oznámil premiér Topolánek
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ratifikace Lisabonské smlouvy v Česku je přerušena. Smlouva nemůže začít platit, pokud nebyla schválena ve všech členských zemích. Česko ale nemění postoj.

Oznámil to premiér Mirek Topolánek po dnešním koaličním jednání.

Koaliční lídři se shodli na tom, že Česká republika nezmění svoji pozici a bude se spolu s ostatními zeměmi snažit uvést obsah smlouvy v život. Zároveň deklaruje, že nezaujme žádný radikální postoj.

"Není to problém České republiky, ratifikace je ale u nás přerušena," řekl Topolánek.

"Neříkáme, že je smlouva mrtvá," upřesnil Cyril Svoboda (KDU-ČSL). "Máme výhodu, že právě nyní neschvalujeme smlouvu v obou komorách parlamentu," připustil Svoboda.

Nepřehlédněte: Blogeři se přou: Co dál s Evropou po irském NE

Senátoři ODS totiž poslali text k Ústavnímu soudu, aby zjistil, zda není v rozporu s českým právem. Soud by měl rozhodnout zřejmě na podzim.

Podle vicepremiéra Martina Bursíka (SZ) dohoda koalice znamená podporu ostatních zemí EU, které se snaží nalézt východisko ze situace, kdy Irsko odmítlo smlouvu ratifikovat. "Podporujeme další integrační proces," řekl Bursík.

Premiér Topolánek také reagoval na opakovanou výzvu opozičního šéfa Jiřího Paroubka (ČSSD), který vyzval premiéra k jednání o příměří v době českého předsednictví EU. Stanovil si ale podmínky.

Jednou z nich je právě urychlené schválení lisabonské smlouvy a shoda na prioritách českého předsednictví. Opozice také žádá zastavení jednání s Američany o umístění radarové základny.

Čtěte také: Paroubek stanovil podmínky, kdy dodrží příměří s ODS

"Diskuse můžeme vést, ale ne když si jeden klade požadavky a hlásá předvolební hesla," řekl Topolánek, který se plánuje sejít s Paroubkem sám. Tedy jinak než žádali lidovci. Ti včera vyzvali k jednání koalice s opozicí o lisabonské smlouvě a předsednictví.

 

Právě se děje

Další zprávy