Kníže se zastal Pospíšila: Justici teď pohasíná naděje

Tereza Šídlová
27. 6. 2012 12:30
TOP 09 tvrdí, že Nečas s nimi odvolání Pospíšila nekonzultoval
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vicepremiér Karel Schwarzenberg silně kritizuje krok premiéra Petra Nečase odvolat šéfa resortu spravedlnosti. Podle něj s odvoláním Pospíšila zhasla naděje, že justice bude fungovat „dle práva a bez společenských ohledů".

Šéf druhé nejsilnější koaliční strany TOP 09 také uvedl, že tento krok premiér Nečas s koaličními partnery nekonzultoval.

"Je to (odvolání ministra Jiřího Pospíšila - pozn. autora) plně v pravomoci premiéra. Ale udělal to bez nejmenší konzultace s koaličním partnerem. Je to velice chybný krok, který dále podryje důvěru v tuto vládu," řekl Schwarzenberg s tím, že si o tom s Nečasem bude chtít promluvit.

"Konec naděje?"

Vicepremiér se naopak za svého odvolaného kolegu z konkurenční strany postavil.

"Pan ministr se velmi odvážně dal do boje za očistu justice a konečně jsem měl naději, že se tam bude operovat dle práva bez společenských ohledů. Tato naděje pohasla," uvedl dále pro Aktuálně.cz šéf TOP 09.

Nečas v úterý bleskově oznámil vyhazov pro svého stranického místopředsedu. Na tiskové konferenci to zdůvodnil jeho neochotou škrtat.

Krátce po Pospíšilově odvolání se ale ukázalo, že ministr měl prosadit jmenování ústecké stání zástupkyně Lenky Bradáčové na místo odvolaného šéfa pražských žalobců Vlastimila Rampuly.

 

Právě se děje

Další zprávy