Klub LIDEM zatím nevznikne, senátoři návrh zamítli

Domácí ČTK Domácí, ČTK
13. 3. 2013 16:44
Veto novely už dříve ohlásil i prezident Miloš Zeman
Karolína Peake
Karolína Peake | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Senát zamítl novelu, která měla umožnit vznik poslaneckého klubu strany LIDEM ve sněmovně.

Pro zamítnutí normy hlasovalo 50 z 53 přítomných senátorů. Proti nebyl nikdo.

I v případě, že Poslanecká sněmovna přehlasuje rozhodnutí Senátu většinou 101 poslanců, narazí návrh také u prezidenta Miloše Zemana, který už dříve avizoval, že tuto úpravu nepodpoří.

Ten uvedl, že LIDEM pro něj není legitimní stranou, protože ji nikdo nevolil. Dokonce při povolebních schůzkách s představiteli různých stran Karolínu Peake jako předsedkyni LIDEM nepřijal.

Návrh, který byl koaličním ústupkem straně LIDEM, snižoval limit minimálního počtu poslanců pro vytvoření poslaneckého klubu v průběhu volebního období z deseti na šest.

Senátoři při projednávání návrhu kritizovali zejména způsob projednávání návrhu v dolní komoře Parlamentu - původní senátní návrh byl totiž prakticky vymazán a nahrazen pozměňovacími návrhy, které měly mimo jiné omezit možnosti ve sněmovně obstruovat.

"Ze Sněmovny přišel jen soubor pozměňovacích návrhů," konstatoval Miroslav Nenutil (ČSSD). Podle Marty Bayerové (KSČM) se dolní komora zachovala ostudně, senátorka hovořila o údajné zkorumpovanosti české vládní politiky.

Příspěvek či přednostní právo

Poslaneckou sněmovnou prošla novela na začátku února na třetí pokus, po zmatcích a zpochybněných hlasováních, navíc velice těsným rozdílem.

Klub by pro stranu znamenal mimo jiné nárok na jednací místnost včetně technického vybavení. Jde i o některé procedurální možnosti, jako je přednostní právo předsedy klubu promluvit na schůzi sněmovny.

Kromě toho by získal i  příspěvky na činnost ve výši zhruba 53 tisíc korun měsíčně.

 

Právě se děje

Další zprávy