Klausův projev: Žijeme v nejlepším období dějin

Petr Holub
2. 1. 2008 11:11
Prezidentova řeč byla plná optimismu
Prezident Václav Klaus
Prezident Václav Klaus | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Prezident se v novoročním projevu pokusil rozehnat obavy, kterým propadá česká společnost.

"Začíná rok, který končí osmičkou," připomněl prezident Václav Klaus v posledním projevu svého prvního volebního období.

Následujícím výčtem přelomových roků 1918, 1938, 1948 a 1968 připustil, že se v takových letech skutečně odehrály události, které českou společnost nejvíc ovlivnily.

Nezkoušel však prorokovat, co Čechy čeká letos, pouze všem popřál "aby se rok 2008 stal rokem naší aktivity, aktivity ve sféře osobní i veřejné, v životě soukromém i v politice".

Novoroční projev prezidenta Václava Klause - celý text čtěte zde

Prezident prohlásil, že k tomu nikdy nebyly lepší podmínky: "Dnes asi žijeme v nejlepším období naší země, v jakém jsme kdy žili."

Proti špatné náladě

Klaus pronesl nejvíc optimistický ze svých dosavadních novoročních projevů. Učinil tak ve chvíli, kdy Češi hledí do příštího roku mimořádně skepticky. Jak například zjistil podzimní Eurobarometr, pesimističtější jsou ze všech evropských národů už jen Maďaři.

Dokud v Česku převládali optimisté, snažil se Klaus varovat. Loni a předloni před evropskou ústavou a narůstající mocí státu, v prvních dvou letech svého úřadu se obával inflace a vyzýval k nezbytné rozpočtové i zdravotnické reformě.

Mlčení o reformě

Poté, co premiér za ODS podepsal upravenou verzi Evropské ústavy, Klaus o ní už nemluvil. Co se týče Evropské unie, omezil se na obecné varování před vstupem do schengenského prostoru: "Přináší to i rizika, na která nesmíme zapomínat. Nebo se nám připomenou sama a nečekaně."

Překvapivější je mlčení o rozpočtové reformě, která právě prvním lednem startuje naostro.

Prezident pouze opatrně připomněl, že hlavním rizikem příštích dvanácti měsíců je růst cen: "Naše ekonomika již několik let úspěšně roste, ale mráčky na obloze jsou."

Za zdražování mohou ekologové

Viníkem očekávané inflace ovšem není reforma pravicové vlády, která zvyšuje DPH a spotřební daně, ale tlak ekologických organizací na energetiku: "Omezení, která pod nejrůznějšími záminkami přicházejí jak od nás samotných, tak ze zahraničí na sektor energetiky, ale nejen na něj, zvyšují ceny. Rostou ceny energií, ale i dalších výrobků, neboť i při jejich výrobě je energie nezbytná. Rostou také ceny potravin, k čemuž přispívá i to, že je orná půda stále více využívána na produkci tzv. obnovitelných zdrojů energie a ne na výrobu potravin."

Rodina a Masaryk

Rozpočtová reforma brzdí růst sociálních dávek, jako její nepřímou podporu je proto možné chápat Klausovu výzvu, aby dospělé děti měly zájem o své staré rodiče: "Žádná státní politika to nemůže nahradit." V opačném gardu platí totéž v rodinách, kde jsou děti ještě malé: "Podobně nemůže stát, ale ani žádná jiná instituce, zastoupit výchovu dětí vlastními rodiči."

Pouze nepřímo také Klaus doporučil zákonodárcům, aby ho v únoru znovu zvolili prezidentem.

Jako současná hlava státu připomněl, že drží tradici prvního a všeobecně uznávaného československého prezidenta, T.G. Masaryka: "Na rok 1918, na okamžik vzniku našeho samostatného státu, vzpomínáme rádi, protože tehdy se u nás zrodila svobodná a demokratická společnost. Je dobře, že se těmito slovy dá charakterizovat i náš dnešek."

Paroubek: Byl to prázdný projev

Prezident Klaus je schopný vést se společností už pouze monolog, reagoval na prezidentův projev lídr opoziční ČSSD Jiří Paroubek.

"Jednalo se o mimořádně prázdný projev, jakoby se Václav Klaus bál před prezidentskou volbou otevřeně deklarovat své postoje a jasně pojmenovat problémy společnosti a jejich příčiny," dodal předseda sociálních demokratů. S Klausem souhlasí ohledně hospodářského blahobytu, jeho kořeny ale Paroubek vidí v osmi letech vlády ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy