Klausova zahraniční derniéra se odehraje na Slovensku

ČTK ČTK
20. 2. 2013 15:53
Za týden bude Václav Klaus na své poslední zahraniční cestě ve funkci prezidenta
Václav Klaus se svým slovenským protějškem Ivanem Gašparovičovem.
Václav Klaus se svým slovenským protějškem Ivanem Gašparovičovem. | Foto: CPA Eduard Erben

Praha - Rozlučková zahraniční cesta prezidenta Václava Klause na Slovensko se uskuteční 26. a 27. února.

Dosluhující hlava státu se na ní setká se svým protějškem Ivanem Gašparovičem a premiérem Robertem Ficem.

Jednat bude i s předsedou Národní rady Pavolem Paškou a s primátorem Bratislavy Milanem Ftáčnikem. Podrobnosti o Klausově poslední zahraniční cestě zveřejnil jeho web.

Klausův druhý prezidentský mandát vyprší 7. března. O den později ho ve funkci nahradí vítěz první přímé volby hlavy státu Miloš Zeman.

Klaus ve středu při křtu své nové knihy na Hradě uvedl, že Slovenskem zahraniční návštěvy svého funkčního období začal. Sluší se tedy podle něj, aby jejich řadu ukončil právě v zemi, která bývala součástí někdejší společné federace. Na Slovensko pojede i se svou manželkou Livií, původem Slovenkou.

Do konce mandátu pak Klaus absolvuje ještě několik oficialit. Čeká ho však i zařizování soukromých záležitostí. Prezidentský pár například bude muset vyřešit přestěhování z luxusní nedávno rekonstruované Lumbeho vily v hradním areálu u Brusnice.

V poslední den funkčního období Klaus a Zeman položí v Lánech společně věnec k hrobu Tomáše Garrigua Masaryka, pak společně také poobědvají na zámku, venkovském prezidentském sídle. Již potvrzená je účast Klause na ceremoniálu 8. března k uvedení nové hlavy státu.

 

Právě se děje

Další zprávy