Klaus zatím Bártovu demisi nepřijme. Chce vědět, co dál

Michal Štůsek Michal Štůsek
11. 4. 2011 12:25
Václav Klaus se vyjádřil k současné vládní krizi
Václav Klaus se vyjádřil k současné vládní krizi
Václav Klaus se vyjádřil k současné vládní krizi | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Václav Klaus zareagoval na vládní krizi. A prohlásil, že prozatím nepřijme od premiéra Petra Nečase demisi ministra dopravy Víta Bárty.

"Než příjmu demisi či demise, nebo než vydám rozhodnutí o odvolání toho či onoho ministra, budu chtít mít na stole plán dalšího fungování vlády České republiky," prohlásila hlava státu.

"Nepřeji si opakování mimořádně dlouhé období neexistence vlády, jako tomu bylo v druhé polovině roku 2006, a stejně tak si nepřeji absenci politické vlády, jak tomu bylo v letech 2009 a 2010," vysvětlil.

Prezident už v sobotu Prezident se k současné vládní krizi vyjádřil poprvé v sobotu na oslavách 20. výročí založení ODS, které probíhalo ve Stříteži u Jihlavy. "Moc bych si přál, abych byl ujištěn, že ti, kteří toto rozehráli, ví, jaký bude následující krok. Doufám, že ty kroky znají, já je neznám. Je to pro mě nečekané překvapení," prohlásil.

Vláda je podle jeho názoru zralá na "jisté přeskupení". Není si ale jistý, zda je možné ve velkém měnit vládu bez přeskupení vládní koalice.

Nečas žádá odchod tří ministrů za VV. Kromě ministra dopravy Víta Bárty, který sám oznámil rezignaci kvůli aféře kolem údajného uplácení poslanců VV, chce Nečas odvolat i předsedu strany Radka Johna z funkce ministra vnitra a ministra školství Josefa Dobeše. VV hrozí odchodem z koalice, pokud by takový krok nebyl provázen i "vyhazovem" některých ministrů ODS a TOP 09 z kabinetu.

VV v pondělí znovu vyzvaly k tomu, aby Nečas svolal jednání koaličních špiček. Premiér by s nimi prý měl jednat ještě před tím, než doručí odvolání ministrů na Hrad. Jinak prý poruší koaliční smlouvu.

 

Právě se děje

Další zprávy