Klaus u poslanců ČSSD. Věřím, že mě budete volit, řekl

Martina Macková
6. 2. 2008 12:50
Jediné veřejné setkání s kandidáty Hradu
Václav Klaus při návštěvě sociálních demokratů
Václav Klaus při návštěvě sociálních demokratů | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Prezident Václav Klaus kolem poledne debatoval s poslanci a vedením sociální demokracie.

Byla to poslední návštěva současného prezidenta mezi voliteli před páteční volbou. A bylo veselo, debatu mohla sledovat média - podobně jako minulý týden v senátu, kde se Klaus a jeho konkurent Švejnar sešli společně se senátory ČSSD.

Poslanci hlavní opoziční strany byli poslední skupinou volitelů, kterou Klaus před volbou navštívil. "To nejlepší se nechává nakonec," podotkl na úvod Michal Hašek. "To nechci komentovat, tento bonmot," opáčil Klaus.

Klaus hned při startu diskuse vyjádřil nelibost nad tím, že jsou v sále televizní kamery a média. "Já jsem si myslel, že bych si zasloužil stejné podmínky jako protikandidát, jistou intimitu. Já to ale přijímám. Doufám, že smyslem je lépe a ještě lépe se poznat."

Pak se chvíli mluvilo vážně. "Přišel jsem s plnou vážností usilovat o vaše hlasy, nabídnout sebe jako kandidáta," Klaus zahájil úvodní projev.

Předseda poslanců Hašek ale hned první otázkou začal zostra. Přečetl úryvek z projevu, ve kterém Klaus loni v Americe označil sociálně demokratické myšlenky za měkčí formu komunismu.

"Nepamatuji si ten citát, kdyby ano, asi bych se připravil, jak odpovídat, ale nepamatuju. Navíc jsem to říkal anglicky," rozesmál opoziční poslance prezident. "Je to můj ideový postoj, vycházím z názoru, který je na ideovém spektru jinde, nebudu prohlašovat nyní něco jiného.Trvám však na tom, že jsem se ve své funkci choval vyváženě a nadstranicky," dodal.

Klaus špičkoval chvíli s předsedou Paroubkem kvůli omluvám za chyby v politice. Šéf ČSSD mu totiž připomněl, že se nikdy neomluvil a on se přitom omlouval už několikrát.

"Vy jste ale, pane předsedo, vstoupil do politiky mnohem později. Ten počet omluv musel být větší. Já vždy tisíckrát vážím slovíčko, abych nikoho neurazil, já ten důvod nemohu tak často mít," odrážel Klaus.

Kdo je váš čestný šéf

A pak znovu rozesmál sál, když se po jedné z palčivých otázek na svoji vazbu s ODS zeptal poslanců ČSSD. "A kdo je váš čestný předseda?  Nevíte, .hm. Že jsem vyvolal ty vaše rozpaky, to jen dokazuje význam čestného předsednictví," odvrátil Klaus.

Podobně si vedl, když mu poslankyně Mazuchová vytkla, že jmenoval vládu postavenou na přebělících. "Nejmenoval jsem vládu založenou na přeběhlících, Měl jsem pocit, že pouštím vládu do ostrého hlasování v parlamentu, o žádném přeběhlíkovi jsem neměl sebemenší informaci a předpokládám že vy také ne," připomněl prezident poslankyni, že mezi jmenováním vlády a získáním důvěry ve sněmovně je rozdíl.

Sociální demokraty zajímalo i to, proč Klaus vetuje zákony, které se týkají sociální oblasti. Klaus ujišťoval, že má sociální cítění. "Nakonec se o mě říkalo, že jsem jako premiér bral moc sociální ohledy. Jde o to, že sociální politika je přirozenou součástí moderního státu, o tom není pochyb. Jde o pojetí této politiky a nakolik to má být politika, která motivuje k nějaké aktivitě, která není voděním za ručičku, ale taková, aby vyvedla člověka ze svízelné situace," řekl Klaus.

Na závěr adresoval poslanců sociální demokracie přesvědčení, že pro mnohé může být dobrou volbou. Jiří Paroubek ale po schůzce jednoznačně odmítl hlasování pro Klause.

"Naše světy se míjejí. Ať bude už výsledek volby jakýkoliv, skutečným vítězem je už nyní Jan Švejnar," řekl Paroubek a prezentoval nejnovější výzkum agentury STEM, který ukazuje, že Klausova protikandidáta by nyní volilo 60 procent občanů, zatímco Klause 40 procent.

Z voličů ČSSD by podle STEM Švejnara volilo 87 procent lidí. "Těch třináct procent by mě stačilo," glosoval průzkum Klaus.

 

Právě se děje

Další zprávy