Klaus přijal Besserovu demisi. Nahradit jej má Hanáková

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
13. 12. 2011 16:20
Poslankyni navrhl do funkce Karel Schwarzenberg i Starostové a nezávislí
Alena Hanáková
Alena Hanáková | Foto: ČTK

Praha - Prezident Václav Klaus v úterý odpoledne přijal demisi ministra kultury Jiřího Bessera. Premiér Petr Nečas uvedl, že Besser bude ve funkci do konce týdne, zúčastní se i středečního jednání vlády. 

Žhavou kandidátkou na post ministryně kultury je poslankyně Alena Hanáková, kterou premiérovi doporučil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Šéf strany se v pondělí večer sešel s druhým kandidátem na, kterým byl někdejší prezidentský kancléře a v současné době rektor Akademie múzických umění Ivo Mathé. Jednání se Schwarzenbergem ale neskončila dohodou a do ministerského křesla tak má mnohem blíže právě poslankyně Hanáková.

Předsednictvo strany po rozhodnutí vicepremiéra za TOP 09 návrh na obsazení uvolněného postu předá premiéru Petru Nečasovi, který ve věci rozhodne. Podle zjištění Aktuálně.cz je premiér této variante nakloněn.

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg | Foto: Ludvík Hradilek

"Celá řada Starostů měla za to, že Ivo Mathé je vhodný kandidát," odpověděl předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík na otázku, proč se mění názor na to, že novým ministrem by měl být politik a ne člověk, na kterého by hnutí nemělo žádné páky.

Nový ministr nahradí Jiřího Bessera. Ten odstoupil minulý týden po aféře se zatajeným bytem a podnikáním na Floridě.

Jeho rezignaci přebere od Petra Nečase prezident Václav Klaus v úterý odpoledne, oznámil Hrad.

Kamarád odsouzený za podvod

Jiří Besser porušil zákon tím, že neuvedl svou účast ve firmě Comoros Group. To nepopírá a už prohlásil, že je připraven nést následky v přestupkovém řízení.

Alena Hanáková

  • místostarostka a posléze starostka Vizovic, později i zastupitelka Zlínského kraje
  • původním povoláním učitelka, poslankyní je od roku 2010
  • ve sněmovně je ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. V podvýboru pro kulturu je místopředsedkyní

Dalším společníkem firmy je ovšem Pavel Hrách, pravomocně odsouzený za to, že uplácel vysokou úřednici České konsolidační agentury. Už předtím byl jednou odsouzen za podvod.

Firma Comoros Group splatila hypotéku za floridský byt ve výši 230 tisíc dolarů (asi 4,4 milionu korun) letos, tedy za dva roky.

Jiří Besser v rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedl, že vše platil Pavel Hrách. Hrách v rozhovoru pro Týden.cz vysvětloval, že měl peníze z prodeje své firmy, asi 15 milionů korun.

Zároveň ale Pavel Hrách vystupoval jako nemajetný - letos v listopadu protestoval u soudu proti pokutě 600 tisíc korun a předložil doklad, že mu byly v jiném, obchodněprávním sporu prominuty soudní poplatky.

 

Právě se děje

Další zprávy