Klaus oznámil, že nepodepíše zákon pro gaye a lesbičky

red dom
25. 6. 2008 16:44
Prezident ho ani nevrátil, takže zákon platí
Prezident Václav Klaus.
Prezident Václav Klaus. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Prezident Václav Klaus vzkázal veřejnosti, že má i po dvou letech rezervovaný postoj k zákonu o registrovaném partnerství.

Svého tajemníka dnes pověřil oznámením, že nepodepíše zákon, který mění některá ustanovení související s partnerstvím gayů a lesbiček. Nechá však zároveň normu vstoupit v platnost.

"Nevyužije svého ústavního práva, aby ve lhůtě, která končí dnes, vrátil zákon poslanecké sněmovně," uvedl ve veřejném prohlášení Klausův tajemník Ladislav Jakl.

To znamená, že zákon začne platit bez podpisu prezidenta.

Pro prezidenta podle prohlášení zákon představuje "první z řady budoucích kroků, které prezident republiky očekával už v době, kdy vlastní zákon o registraci partnerů stejného pohlaví před dvěma lety poslanecké sněmovně vrátil".

"Tyto kroky dále povedou ke znepřehlednění rodinného práva a ke stavění svazků lidí stejného pohlaví do pozice blízké manželství. Tento postup prezident republiky nepodporuje a nehodlá se na něm podílet. Prezident republiky setrvává v názoru, že zatímco u manželství má stát důvody pro poskytování řady výhod a zvláštních podmínek, u svazku partnerů stejného pohlaví k tomu důvody nemá," vzkázal prezident veřejnosti.

Novela propojuje zákon o registrovaném partnerství,který byl schválen předloni s dalšími souvisejícími normami, např. se zákony o občanských průkazech, o matrikách nebo o pomoci v hmotné nouzi. Má třeba sjednotit rozsah dokladů předkládaných ke vstupu do registrovaného partnerství s rozsahem dokladů stanovených k uzavření manželství.

Uzavřít sňatek nebo registrované partnerství budou moci v ČR také cizinci,kterým hrozí vyhoštění nebo jsou v evidenci nežádoucích osob. Budou však muset předložit policejní potvrzení o oprávněnosti pobytu na českém území.

Na prezidentův postoj reagoval zástupce Gay a lesbické ligy Martin Strachoň. 

"Prezident jen znovu opakuje známá fakta, že je mu partnerství gayů a leseb trnem v oku. Přitom v případě tohoto zákona se jedná jen o doladění některých technických záležitostí, takže není důvod takto trucovitě deklarovat svůj nesouhlas. Nicméně i prezident si je zřejmě vědom, že by bylo příliš malicherné i tento zákon vetovat, a tak jej jen ponechává bez svého podpisu. Víc by od něj zřejmě nikdo znalý problematiky ani nečekal," řekl Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy