Klaus odmítl účast na jednání vlády. Kvůli Gruzii

pra
26. 8. 2008 21:00
Řekl to po schůzce o zahraniční politice
Václav Klaus jako čestný host u lidovců.
Václav Klaus jako čestný host u lidovců. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Prezident Václav Klaus odřekl účast na středečním jednání vlády, která bude jednat o postoji rusko-gruzínskému konfliktu. 

Prezidentova neúčast je jedním z výsledků schůzky, na níž si Václav Klaus vyjasňoval s vládní delegací (premiérem Topolánkem a ministry Vondrou a Schwarzenbergem) postoje k tomuto problému mezinárodní politiky.

"Vzhledem k tomu, že se naše názory na tuto věc zásadně liší, nepředpokládám, že bych svou přítomností mohl postoj vlády jakkoli podstatně ovlivnit," uvedl Klaus v písemném prohlášení, které vydal Hrad.

Otevřeně tak potvrdil, že přetrvávají rozpory mezi ním a kabinetem, které se poprvé veřejně projevily minulý týden, kdy prezident označil za viníka konfliktu Gruzii.   

Právě o mandátu české strany pro mimořádný summit EU o Gruzii, který svolala Francie, bude vláda jednat.

„Své stanovisko k této sporné záležitosti jsem při schůzce na Pražském hradě − kterou jsem inicioval − obšírně a do hloubky objasnil," uvedl v úterý prezident po setkání s premiérem Mirkem Topolánkem, místopředsedou vlády pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

 

Právě se děje

Další zprávy