Klaus nakonec na kongres ODS přijede. Promluví v sobotu

Kateřina Eliášová
4. 12. 2008 13:28
Čestný předseda strany s konečným ANO otálel
Václav Klaus, čestný předseda ODS
Václav Klaus, čestný předseda ODS | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Hlava státu nakonec navštíví víkendový kongres ODS.

"Prezident republiky Václav Klaus přijal pozvání Občanské demokratické strany a navštíví v sobotu 6. prosince 2008 v dopoledních hodinách její kongres v Praze. Zároveň zde vystoupí s projevem," sdělil Aktuálně.cz v prohlášení mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Klaus dlouho otálel s tím, aby řekl, zda s ním má strana, kterou zakládal, počítat. Hlavní kancelář ODS přesto už dříve předpokládala, že se kongresu zúčastní.

"Pracovně jsme na jeho příjezd připraveni. Máme neoficiálně potvrzeno, že přijede," řekl ještě dopoledne deníku Aktuálně.cz hlavní manažer strany Jan Kočí.

Dodal, že taková situace není před kongresem neobvyklá. Potvrzení účasti podle něj přichází na poslední chvíli. Strana pozvala i manželku prezidenta Livii Klausovou. Ta už účast odmítla.

Tahanice kolem čestného předsedy

Prezident vystoupí hned po zprávě předsedy ODS Mirka Topolánka. "Ze stanov vyplývá, že předseda musí zprávu přednést. Poté následuje blok projevů a zdravic politických partnerů a hostů. Václav Klaus vždy vystupuje po projevu předsedy. Je to pro něj důstojné místo," vysvětlil Kočí.

Kolem účasti Václava Klause na kongresu běžela v posledním týdnu veřejná výměna slovních narážek mezi premiérem a prezidentem.

Topolánek vzkázal například Klausovi, ať raději nejezdí, pokud na veřejnosti pochybuje o svém setrvání v ODS, Klaus pak odpověděl, že se Topolánek jeho vystoupení bojí.

 

Právě se děje

Další zprávy