Klaus i Zeman naznačují, že se vrátí s novými stranami

Markéta Chaloupská
27. 6. 2009 16:07
Prezident Klaus připustil, že by se po skončení mandátu mohl vrátit do stranické politiky
Poprvé. Prezident a zakladatel ODS Václav Klaus mluví na sjezdu sociální demokracie.
Poprvé. Prezident a zakladatel ODS Václav Klaus mluví na sjezdu sociální demokracie. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Prezident Václav Klaus naznačil, že by se po skončení svého prezidentského mandátu mohl vrátit do politiky s jinou stranou, než s ODS.

Klaus, který partaj zakládal a posléze se s ní rozešel, to připustil v rozhovoru pro deník Právo. Více k tomu však říci nechtěl.

"Kdo ví, co bude v roce 2013, jestli nebude prostor pro nějaký můj další vstup do politiky s jiným praporem v ruce. O žádný pohyb ODS opravdu neusiluji. Jestli je to potěší, nebo mávnou rukou, je věc druhá," řekl přímo Klaus.

Odklon od "své" strany a vstup do jiné připustil také bývalý předseda sociálních demokratů Miloš Zeman.

Expremiér Zeman podle deníku dokonce zvažuje, že by se po říjnových volbách vrátil do politiky prostřednictvím nové levicové strany.

Svůj návrat a založení nové partaje Zeman podmiňuje vznikem velké koalice ODS a ČSSD a prohloubením ekonomické krize.

"Kdyby tyto dvě podmínky nastaly, viděl bych tady prostor pro nový politický subjekt, který by založil svoji politiku na několika zásadách," řekl deníku Zeman. Jednou z nich by podle něj bylo posílení práv voličů, kteří by měli možnost výrazněji než nyní ovlivňovat kandidátky stran preferenčními hlasy.

Zeman se domnívá, že prostor pro novou stranu umožnila především ČSSD, a to kvůli svému výraznému posunu, který podle něj trvá přinejmenším dva roky.
 

 

Právě se děje

Další zprávy