KDU-ČSL: Ekonomiku spasí unie a nás vaše hlasy

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
20. 3. 2010 11:00
Máme lék na krizi a potřebujeme, abyste nás volili, přesvědčoval předseda KDU-ČSL
Cyril Svoboda, předseda KDU-ČSL
Cyril Svoboda, předseda KDU-ČSL | Foto: Ondřej Besperát

Čtěte také: ----------- * [Lidovci představí své sliby. Projdou do sněmovny?](http://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=663787) * [Pecina vede pražské oranžové. Svoboda prchá do Hradce](http://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=663034) * [Svoboda komplikuje ODS další triumf v Praze. Nyní uspěl](http://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=663117)

Praha - Stojíme na křižovatce, víme, jak z krize, ale k tomu potřebujeme vaše hlasy. Tak oslovil předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda nejen své spolustraníky, ale především televizní diváky (jeho projev vysílala ČT živě).

Přísun peněz z evropských fondů je pak podle něj hlavním lékem na českou krizi. Připustil, že malá a proexportně orientovaná ekonomika je vlastně závislá na tom, až se vzpamatují její ekonomicky silní partneři.

Víme, jak na to

Přesto se snažil voliče nalákat na nápady lidovců: evropské peníze vázat jen na vytváření nových pracovních míst, plnou podporu v nezaměstnanosti dávat jen tomu, kdo se zároveň rekvalifikuje a pružnější pracovní trh (ve shodě s ODS), ovšem v žádném případě nezavádět výpověď z práce bez udání důvodu.

Cyril Svoboda sliboval i tažení proti rozkrádání veřejných zakázek (neřekl ale, jak), slíbil snížení platů manažerů státních firem nebo majetková přiznání státních úředníků. A vytáhl osvědčenou lidoveckou kartu - tažení proti hazardu.

Pokud by ovšem ani tato opatření nezabrala, "je možné přistoupit k úpravě daní" (připomeňme, že ČSSD slibuje opět zavést progresivní daně).

Jsme na křižovatce?

Hned úvod jeho projevu zněl varovně: "Scházíme se ve zlomové chvíli. Rozhoduje se o charakteru naší demokracie a o budoucnosti naší země. Čeká nás zásadní slovo."

Podobná slova teď volič slyší i zleva od ČSSD, možná ještě silněji zprava od ODS. A prakticky před každými volbami.

Přesdeda lidovců se pak opřel i do Miroslava Kalouska, svého času předsedy KDU-ČSL, teď jednoho z lídrů nové strany TOP 09. Kalousek prý může za krizi - měl potřebná data, ale nic neudělal.

A stranou kritiky nezůstaly i mocné finanční a manažerské kruhy: "Skuteční vládci se pak scházejí na Štrbském plese, nebo v Toskánsku."

Potřebujeme vaše hlasy

Jako téměř pravidelný motic zazněla ve Svobodově projevu celkem třikrát žádost "potřebujeme vaše hlasy".

Ty lidovci skutečně potřebují, podle průzkumů, kterým ovšem nevěří, oscilují kolem hranice volitelnosti, kterou je 5 % nutných pro postup do sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy