Kdo skóruje ve volbách? Britští stoupenci odchodu z EU

Martin Novák Martin Novák
26. 5. 2009 16:20
Chování poslanců velkých stran žene zklamané Brity do náruče euroskeptiků
Strana nezávislosti nechce na ostrovech nic unijního.
Strana nezávislosti nechce na ostrovech nic unijního. | Foto: UKIP

Londýn - Britským euroskeptikům a stoupencům odchodu z Evropské unie věští průzkumy před nadcházejícími eurovolbami velký úspěch.

Strana nezávislosti Velké Británie, známá pod zkratkou Ukip, má dokonce naději získat v Evropském parlamentu stejně křesel jako vládnoucí labouristé.

V neposlední řadě jde o důsledek skandálů s výdaji, které si dala proplácet řada britských poslanců. Vyšlo najevo, že politici si z veřejných peněz hradili ryze soukromé věci. Například údržbu zahrady nebo jídla v luxusních restauracích.

Do zneužívání veřejných peněz jsou zapleteni poslanci všech hlavních stran zastoupených v parlamentu, což nahrává kritikům britského politického establishmentu. Mezi ty se řadí i Ukip, který je zastoupen pouze v regionech a ve Sněmovně lordů (díky dvěma přeběhlíkům z Konzervativní strany).

Europoslanci zvolení před pěti lety za Ukip (je jich celkem devět) usilují ve Štrasburku a Bruselu o rozpuštění Evropské unie v její současné podobě a především o vystoupení Spojeného království z evropské sedmadvacítky.

Stranu založili v roce 1993 politici, kterým se pozice Konzervativní strany zdála už málo euroskeptická. Ukip samozřejmě odmítá i Lisabonskou smlouvu a přijetí eura.

Labouristé premiéra Gordona Browna zřejmě dopadnou špatně.
Labouristé premiéra Gordona Browna zřejmě dopadnou špatně. | Foto: Reuters

Dalším výrazným tématem partaje je snaha omezit příliv přistěhovalců do Británie. Zejména muslimů.

Podle průzkumu zveřejněného deníkem Daily Mail získá strana v eurovolbách sedmnáct procent hlasů. Tedy stejně jako labouristé a o dvě procenta více než liberální demokraté.

Zvítězit by měli opoziční konzervativci, i když i je skandál poškodil a jejich preference klesají.

Premiér Gordon Brown na předvolebním mítinku varoval Brity před podporou euroskeptických stran. Podle něj by zpřetrhání svazků s Evropou zničilo na ostrovech tři miliony pracovních míst. Uvedl také, že země EU představují dohromady odbytiště pro šedesát procent britského vývozu.  

Britové půjdou volit do Evropského parlamentu na rozdíl od většiny členských států unie už ve čtvrtek 4.června.

 

 

Právě se děje

Další zprávy