Kdo potopí vládu? Hovorka a Pohanka ne, další neřekli

Martina Macková, Kateřina Eliášová
22. 10. 2008 14:22
Aktuálně.cz hovořilo s přeběhlíky a rebely
Poslanec Hovorka: Julínka nemusí, ale proti vládě nebude
Poslanec Hovorka: Julínka nemusí, ale proti vládě nebude | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Před hlasováním o důvěře vládě nemají sociální demokraté veřejně slíben ani jeden z hlasů, které o svržení či nesvržení kabinetu rozhodnou.

Jde o hlasy šesti poslanců koalice, kteří už několikrát ve sněmovně sociálním demokratům pomohli nebo hlasovali proti vládním reformám, a o hlasy čtyř zákonodárců, kteří byli zvoleni za sociální demokracii, ale z poslaneckého klubu socialistů odešli.

Z těchto lidí se vyjádřil jasně lidovec Ludvík Hovorka, velký kritik zdravotnické reformy, a bývalý sociální demokrat Michal Pohanka. Hovorka řekl, že rozhodně vládu ve středu podrží. "Nemám důvod hlasovat jinak. Měl jsem výhrady k zdravotnickým zákonům, ale ty zatím nejdou do schvalování," řekl deníku Aktuálně.cz.

Pohanka naproti tomu Aktuálně.cz potvrdil, že ze sálu odejde. "Jsem na tuto schůzi omluven, nebudu hlasovat," řekl. Přitom vládu až doposud vždy při hlasováních aktivně podporoval.

V budově sněmovny poslanec dnes je, stejně jako další z klíčových hlasujících - Evžen Snítilý.

Také Olga Zubová, která patří ke kritikům vlády v klubu Strany zelených, ve středu ráno v televizi prohlásila, že nemá zájem pomáhat opozici. "Nebudu podporovat tuto opoziční aktivitu," řekla.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se v pondělí pokusil nalákat k vyslovení nedůvěry i další lidovce. Připustil, že koaliční jednání v krajích by mohli výrazně ovlivnit - pokud by pomohli ČSSD ve středu při hlasování o důvěře svrhnout Topolánkovu vládu.

"Je to klasická akce klín, kterou zkouší Jiří Paroubek do vládní koalice. Nevěřím, že by se lidovci k něčemu takovému snížili," reagoval místopředseda ODS Petr Nečas.

96 + 5 = cesta změny

Otevřeně se však pořád mluví jen o výše zmíněné desítce poslanců. A ti kromě Hovorky a Zubové na přímou otázku - Jak budete hlasovat? - dávají vyhýbavé odpovědi. 

Ústava stanovuje sociálním demokratům podmínku, že k vyslovení nedůvěry vládě potřebují nadpoloviční většinu poslanců, tedy 101 hlasů. Vládu tedy případně ve středu podpoří i zákonodárci, kteří na jednání nepřijdou.

Miloš Zeman odmítl Paroubkovi pomoci se svržením vlády
Miloš Zeman odmítl Paroubkovi pomoci se svržením vlády | Foto: Ondřej Besperát

Sociální demokraté mohou počítat s podporou komunistů a spolu s nimi mají dohromady jistých 96 hlasů. Potřebovali by tedy z výše zmíněného tábora koaličních či svých bývalých poslanců aspoň pět získat na svou stranu.

Už v neděli v tomto duchu vzkázal předseda socialistů Jiří Paroubek Miloši Zemanovi, aby se pokusil k hlasování proti vládě přimět Miloše Melčáka a Michala Pohanku, Zeman však v televizi výzvu odmítl.

Mlčí, ale nikdy nezklamali

Právě tito poslanci pomohli v lednu 2007 Topolánkovi vládu prosadit, když krátce před hlasováním o důvěře vystoupili z klubu ČSSD, a později za to byli ze strany socialistů vyloučeni.

Miloš Melčák je den před hlasováním tajemný a nechce prozradit, jak se při středečním hlasování zachová. "Nechci to komentovat, moje stanovisko bude jasné až zítra," řekl v úterý Aktuálně.cz.

On však zatím vždy při předchozích dvou hlasováních o důvěře vládu aktivně podržel: hlasování se zúčastnil a návrh opozice odmítl.

Podpořit, tedy nepřijít

Další exposlanec socialistů Evžen Snítilý je nedostižný - i na mobilním čísle. Od socialistů odešel poté, co letos v únoru pomohl ke zvolení Václava Klause na Hrad. Hlasování o nedůvěře zažil ve své éře nezařazeného poslance jednou - a to se do sněmovny nedostavil.

Pomůže Snítilý vládě svou absencí již podruhé?
Pomůže Snítilý vládě svou absencí již podruhé? | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Od posledního z exsocialistických poslanců Petra Wolfa se deníku Aktuálně.cz podařilo odpověď dostat. Ale nejasnou. "Myslím si, že předbíháte dobu. Život jde dál, i když skončily krajské volby jednoznačným vítězstvím ČSSD. Chci vyslechnout obě strany a jejich argumenty. Z toho si udělám obrázek, co je pro tuto zemi lepší," řekl.

Proti Topolánkovi

Jako socialisté nemají jistou podporu svých bývalých lidí, nemá ani vláda z veřejných prohlášení jistotu, že všichni poslanci koaličních stran vyslovení nedůvěry zamítnou.

Až na Hovorku a Zubovou to dnes neříká nikdo z těch, kteří se v minulých týdnech a měsících postavili proti vládním plánům a zákonům.

Podrží vládu zelené poslankyně Jakubková a Zubová?
Podrží vládu zelené poslankyně Jakubková a Zubová? | Foto: Ondřej Besperát

Například poslankyně Strany zelených Věra Jakubková novinářům řekla, že se stále rozmýšlí. "Rozhodnu se až po dnešním večerním jednání předsednictva strany," řekla Aktuálně.cz.

Jan Schwippel z ODS, který však poslanecký klub své strany nedávno opustil, není konkrétnější.

"Bude záležet na všem, co se nyní odehraje. Zejména zda vedení ODS bude na katastrofální porážku adekvátně reagovat. Nicméně platí, že pravděpodobnost toho, že bych přispěl k vyjádření nedůvěry vládě, je nízká, mimo jiné i vzhledem k předsednictví ČR v Radě EU," říká.

Podobně mluví i Juraj Raninec z ODS, který je ve sněmovně ve stejném postavení.

"O tom, jak se zachovám ve středu, dost přemýšlím. Také čekám na to, jaké východisko pro lepší výsledek ve druhém kole senátních voleb najde výkonná rada. Já osobně - a to říkám už delší dobu - preferuji přechodnou vládu, která zemi provede předsednictvím a přivede zemi k předčasným volbám," uvedl pro Aktuálně.cz.

Své úmysly neprozradil ani Vlastimil Tlustý
Své úmysly neprozradil ani Vlastimil Tlustý | Foto: Ondřej Besperát

I nejvlivnější z koaličních rebelů Vlastimil Tlustý veřejně mluví o tom, že jeho rozhodnutí vůči důvěře vládě nepadlo. Prohlašuje, že premiér Mirek Topolánek jeho důvěru nemá a s hlasováním o důvěře či nedůvěře vládě váhá.

"Myslím si, že kdyby člen ODS hlasoval s ČSSD a komunisty proti středopravé vládě, byl by to krok neslučitelný s dalším setrváním v pravicové straně. Nedovedu si představit, že by to tito tři poslanci udělali," věří v jejich loajalitu Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy