Kdo je v ODS lepší koncipient? Benda vydělal 93 tisíc

Martina Machová Martina Machová
6. 7. 2012 20:05
Jeho stranický kolega Ivan Langer před lety desetkrát více
Marek Benda
Marek Benda | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci Marku Bendovi jen o vlásek unikl ministerský post, kdy byl prvním vážným adeptem na náhradníka po odvolaném šéfovi spravedlnosti Jiřím Pospíšilovi.

Při pohledu na jeho majetkové přiznání, jež odevzdal ve sněmovně, se mu pak ani nepodařilo vyrovnat svého jiného stranického kolegu, někdejšího ministra vnitra Ivana Langera. Napsal o tom deník Insider.

Nevytížený Benda

Benda přiznal, že si jako advokátní koncipient ve známé kanceláři Toman, Devátý & partneři vydělal v roce 2011 93,1 tisíc korun.

Ivan Langer si ovšem již v roce 2005 dokázal přijít v advokátní kanceláři zpívajícího právníka Petra Pečeného na 996 tisíc korun za rok.

Co přesně odborník ODS na legislativu a "plzeňský JUDr". Marek Benda pro kancelář dělá, nejde zjistit. On sám nebere svůj telefon. Advokátní kancelář pak k výši vyplácené částky pouze uvedla, že poslanec Benda je méně vytížen než jiní koncipienti. V AK pracuje od ledna 2011.

Jen pro připomenutí, advokátní kancelář Toman, Devátý & partneři například zastupovala někdejší nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou a místopředsedu Nejvyššího soudu Pavla Kučeru a exministra spravedlnosti Pavla Němce ve známé kauze "justiční mafie". Předchůdkyně Renaty Vesecké, v současnosti místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová se nakonec musela za své výroky omluvit a zaplatit náklady řízení.

AK Toman, Devátý & partneři se na svých stránkách dále chlubí i úspěšným zastupováním europoslance ODS Milana Cabrnocha ve sporu s Davidem Rathem, nebo vítězným tažením proti exposlanci Zdeňku Kořistkovi, alespoň v první fázi sporu.

Koncipient Chvojka

Nový advokát se rodí i v sociální demokracii. Odměnu za práci koncipienta do svého majetkového přiznání uvedl i socialista Jan Chvojka. Ten pro přípravu na případné advokátní zkoušky zvolil kancelář svitavského právníka Miloše Vízdala a pobírá zde roční odměnu 72 tisíc.

"Spolupracujeme dlouhodobě," reagoval Chvojka na dotaz Aktuálně.cz, proč si vybral právě jej. Jako další důvod uvedl, že chtěl spíše k někomu z regionu, ze kterého pochází. "Specializace v tom nehrála roli, venkovský právníci dělají všechno," dodal.

Plné znění článku naleznete v placeném deníku Insider - zde.

 

Právě se děje

Další zprávy