Karolína Peake zatajila příjem 18 milionů korun

Domácí ČTK Domácí, ČTK
24. 10. 2012 20:24
Jde o splátky z prodeje vily. Peake se hájí tím, že ji prodala dřív, než byla zvolena
Karolína Peake.
Karolína Peake. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) podle serveru Česká pozice neuvedla více než 18 milionů korun v čestném prohlášení, kterým se politici hlásí ke svým příjmům.

Místopředsedkyně vlády se ale podle svých slov domnívá, že majetek přiznávat nemusela.

Peake peníze získala za prodej vily v pražské Troji v roce 2009. Poslankyní se stala až v polovině následujícího roku. Podle serveru však část peněz obdržela ve splátkách v době, kdy již zasedala ve sněmovně.

Podle České pozice Peake a její manžel Charles prodali vilu v listopadu 2009 za 29,1 milionu korun. Za dalších 27,9 milionu korun manželé prodali pozemky kolem vily. Celkem utržili 57 milionů korun, napsal server.

Peníze dostali v 11 splátkách. Některé splátky se uskutečnily po 29. květnu 2010, kdy se Peake stala poslankyní. "Od tohoto data do konce roku 2010 s manželem dostala na účet víc než 18 milionů korun," uvedla Česká pozice.

Vicepremiérka podle svého názoru nemusela peníze v prohlášení uvádět. "Kupní smlouvy byly uzavřeny v roce 2009, tudíž před vznikem poslaneckého mandátu," napsala Peake v odpovědi na dotazy serveru. Splátky sice podle ní přicházely i poté, kdy získala poslanecký mandát, nijak ale nesouvisely s její činností v roce 2010.

Před právníky její vysvětlení neobstálo

Podle právníků oslovených Českou pozicí měla takto získané finance v čestném prohlášení uvést. Veřejný funkcionář je ze zákona povinen "přesně, úplně a pravdivě písemně oznámit, že během výkonu funkce získal jakékoliv peněžité příjmy nebo jiné majetkové výhody, pokud souhrnná výše příjmů nebo jiných majetkových výhod přesáhne v kalendářním roce 100 000 korun", připomněl jeden z nich.

Povinnost se podle něj vztahuje na všechny příjmy v příslušném období bez ohledu na to, z jakého jsou zdroje a zda mají původ v činnosti v předchozích obdobích.

 

Právě se děje

Další zprávy