Kandidáti do radnic: Zveřejníme majetek

mih
16. 10. 2006 10:58
Praha - Transparency International zjistila, že mezi kandidáty komunálních voleb roste ochota zveřejnit majetkové poměry. Pro je téměř 90 procent těch, kteří odpověděli na její dotazník.  

Ten rozeslala nevládní organizace, která se zabývá sledováním korupce, 536 kandidátům v nadcházejících komunálních volbách. Soustředila se především na politiky, kteří kandidují v osmi největších krajských městech.

Z 536 oslovených kandidátu organizaci odpovědělo jen 208 lidí, tedy necelých 40 procent dotázaných.

Politici odpovídali na osm otázek. Například: Co považujete ve správě vašeho města za největší korupční riziko? Nebo: Podpoříte zveřejnění soupisu veškerých obecních bytů, jakož i seznamu občanů, kterým byly v posledních čtyřech letech tyto byty pronajaty nebo prodány?

"V odpovědích je zarážející, jak rozdílně hodnotí situaci na radnicích zástupci vládnoucích koalic oproti představitelům opozice," říká jeden z autorů projektu David Ondráček. "Primátoři a radní většinou nepociťují potřebu sebereflexe, své působení považují za sérii úspěchů a problém korupce bagatelizují."

Z analýzy odpovědí kandidátů nicméně vyplývá, že naprostá většina z nich je pro, aby se zaváděla preventivní protikorupční opatření, aby bylo možné korupční jednání pečlivěji prověřováno a přísněji se trestalo.

Celou zprávu Transparency International najdete ZDE.

Ať jim ruka upadne

Upřímnost komunálních politiků však relativizuje fakt, že v některých případech nepsali odpovědi sami, ale jejich stranické sekretariáty. 

Podle autorů zprávy Transparency International také většina kandidátů odpověděla mechanicky a bez fantazie.

Někteří kandidáti navíc dotazníky nebrali moc vážně. Svědčí o tom odpovědi typu  "Koho uplácet napadne, ať mu ruka upadne," nebo "Nečestním radním narostou oslí uši."

Zároveň výzkum ukázal, že je obtížné dostat se s některými kandidáty do kontaktu a také více či méně skrývanou aroganci a nechuť některých komunálních politiků na takové otázky odpovídat, píše se ve zprávě Transparency International.

Nejméně komunálních politiků odpovědělo v Olomouci, Zlíně a Ostravě.

 

Právě se děje

Další zprávy