Kancléř kryl poslance. Trest ho mine, změní se směrnice

Kateřina Eliášová
20. 9. 2010 20:30
Kancléř Petr Kynštetr nechtěl médiím říct, kdo z poslanců létá zadarmo na jednání
Kancléř Petr Kynštetr. Jeho pravidla utajování informací se budou měnit
Kancléř Petr Kynštetr. Jeho pravidla utajování informací se budou měnit | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kancléř sněmovny Petr Kynštetr odmítl prozradit informace, na které mají voliči zřetelně právo, ale s největší pravděpodobností se mu za to nic nestane.

Jeden z nejvýše postavených státních úředníků přitom svévolně tajil, kteří poslanci za peníze voličů létali z Prahy do Ostravy. I když podle expertní analýzy porušil zákon o svobodném přístupu k informacím, nové vedení sněmovny zřejmě místo trestu jenom změní směrnici, na kterou se Kynštetr vymlouval.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdila místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová (Věci veřejné), která si nezávislý právní posudek tohoto případu nechala vypracovat. Posudek sepsal bývalý poslanec a spoluautor zákona o svobodném přístupu k informacím Oldřich Kužílek.

"Sněmovna má informace o poslancích pořád v držení, neskartuje je. Jejich odepření je podle mé analýzy porušením zákona o svobodném přístupu k informacím, kancelář sněmovny by je měla poskytnout, ne tajit," stojí si na svém Klasnová.

Jiná sněmovní analýza, kterou vypracoval legislativní odbor sněmovny, však ukázala, že je Kynštetr v právu.

Směrnice se změní, kancléř zůstane

Případem se Klasnová začala zabývat poté, co se novináři Hospodářských novin Kynštetra marně dotazovali na poslance, kteří v tomto a v minulém volebním období na jednání sněmovny létali.

Kancléř jejich jména tajil a odvolával se na směrnici, kterou sám před třemi lety vydal a kterou si sám vykládá. A to tak, že mu zakazuje poskytovat informace o zákonodárcích z minulého volebního období.

"Kancléř se odvolával na zákon o ochraně osobních údajů. Trvám však na tom, že v tomto případě tento zákon nelze použít, protože osoby veřejně činné, konkrétně my zákonodárci, jsou ze zákona vyňaty," uvedla Klasnová.

Slíbila, že navrhne změnit Kynštetrovu směrnici tak, aby umožnila poskytnout údaje i za předchozí volební období.

"Lhůta pro poskytnutí osobních údajů by měla být pět let. I kdyby doběhla doba volebního období, byl by ještě rok po skončení mandátu, v němž by byly ještě údaje zákonodárců k dispozici veřejnosti," dodala Klasnová.

Trestu unikne

Místopředsedkyně sněmovny se domnívá, že Kynštetr jednal pod tlakem poslanců. "Přece jen jej neodvolávají média, ale poslanci.

Ač je však místopředsedkyně přesvědčena, že Kynštetr udělal chybu, zůstane kancléř bez trestu. "Že by to bylo na odvolání z funkce, o tom neuvažuji," uvedla už dříve šéfka sněmovny Miroslava Němcová.

Kauzou "létajících poslanců" a zatajování informací se bude v úterý zabývat komise pro kontrolu činnosti Kanceláře sněmovny a o den později bude rovněž jedním z bodů jednání organizačního výboru.

Ten by měl rovněž potvrdit, zda a jak se pravidla pro poskytování informací o poslancích změní.

 

Právě se děje

Další zprávy