Kalousek škrtí velká města, jejich poslanci se bouří

Kateřina Eliášová
3. 6. 2011 18:00
Více pro vesnice. Ministr financí představil návrh na rozpočtové určení daní
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zadělal svým návrhem na rozpočtové určení daní na další koaliční problém.

V něm počítá s tím, že by čtyři velká česká města - Praha, Brno, Ostrava a Plzeň - přišly v budoucnu dohromady o pět miliard korun. Jde o peníze z výtěžku daní, který se rozděluje městům a obcím.

Poslanci z těchto měst dali jasně najevo, že pro Kalouskův návrh nemají pochopení. Někteří z nich dokonce v nadsázce řekli, že jsou ochotni držet i hladovku proti přijetí takového návrhu.

"Samozřejmě, že se to budeme snažit zvrátit nejprve debatou v koalici, a pokud neuspějeme, pak pomocí pozměňovacích návrhů," uvedl adept na držení hladovky a předseda pražské ODS Boris Šťastný.

ODS se bouří

Infobox

Praha

Dosavadní RUD 2010: 39 635 297 tis. Kč
Po úpravě: 37 335 297 tis. Kč
Na jednoho občana RUD 2010: 31,7 tis. Kč
Po úpravě: 29,6 tis. Kč

Brno

Dosavadní RUD 2010: 7 081 757 tis. Kč
Po úpravě: 6 181 757 tis. Kč
Na jednoho občana RUD 2010: 19,1 tis. Kč
Po úpravě: 16,6 tis. Kč

Ostrava

Dosavadní RUD 2010: 5 699 893 tis. Kč
Po úpravě: 64 799 893 tis. Kč
Na jednoho občana RUD 2010: 18,6 tis. Kč
Po úpravě: 15,7 tis. Kč

Plzeň

Dosavadní RUD 2010: 3 303 534 tis. Kč
Po úpravě: 2 403 534 tis. Kč
Na jednoho občana RUD 2010: 19,4 tis. Kč
Po úpravě: 14,1 tis. Kč

Pozn: RUD= rozpočtové určení daní. Výpočet nezohledňuje případnou změnu daňových výnosů

Zdroj: Ministerstvo financí ČR

Ministr financí argumentuje tím, že v těchto městech žije 20 procent obyvatel ČR, z výtěžku sdílených daní dostávají bezmála 45 procent. Cílem je, aby se příjem velkého města a malé obce lišil jen trojnásobkem daňového příjmu na obyvatele. Momentálně je to až 4,5násobek.

Pochopení pro toto jeho vysvětlení nemá bývalý pražský primátor a poslanec Pavel Bém (ODS). "Nezaznamenal jsem žádnou racionální argumentaci, o kterou by se ministerstvo financí opíralo. Dokud takové zdůvodnění nedostanu, tak budu pokaždé hlasovat proti," pohrozil.

Není sám, podle prvních sond dovnitř klubu ODS se přidají i další poslanci, a to nejen z Prahy. Věci veřejné zatím přislíbily Kalouskův návrh podpořit. "Debata bude určitě vášnivá a složitá," připustil nový šef klubu Zbyněk Stanjura (ODS).

"Já jako jihomoravský poslanec a rodilý Brňák s tím úplně nesouhlasím, ale budeme se o tom ještě bavit. A určitě se to budeme snažit korigovat," řekl Aktuálně.cz předseda rozpočtového výboru sněmovny Pavel Suchánek (ODS). "Samozřejmě že ztráta necelé miliardy by Ostravu zasáhla, jsou to velké peníze," připustila moravskoslezská poslankyně ODS Jaroslava Wenigerová.

"V postoji ODS bude zohledněn názor velkých měst," slibuje Stanjura. Trvá na tom, že klub by měl být v tomto případě jednotný. Ze čtyř velkých měst pocházejí poslanci alespoň třetiny klubu. Bez nich by návrh neprošel. Záměr naopak vítají malé obce a jejich vyslanci v parlamentu, kteří to považují za "velké zadostiučinění".

Kalousek chce oloupit Pražany

V případě Prahy by došlo v budoucnu ke ztrátě 2,3 miliard korun, ostatní tři města by dostaly ročně o 900 milionů méně. Přepočítáno na obyvatele: zatímco dnes "má" každý občan Prahy z rozpočtového určení daní 31,7 tisíc korun ročně, úpravou by se číslo snížilo o dva tisíce a sto korun. Tato částka však nezohledňuje případný daňový výnos, který může být v době platnosti Kalouskova návrhu vyšší nebo nižší.

"Je to snaha oloupit Pražana o cenné prostředky, které se dávají do škol a zdravotnických zařízení," zlobí se Šťastný.

Z analýzy Aktuálně.cz ovšem vyplývá, že Praha své vyšší daňové výnosy rozpouští výhradně v dopravních investicích, obdobně postupují také Brno, Ostrava a Plzeň. Hlavní město utrácí rovnž mnohem větší částky za městské strážníky a za úředníky, částky se ročně pohybují kolem osmi miliard korun.

"Pokud by Praha neprodražovala stavbu tunelu Blanka, neutápěla peníze v Opencard nebo zeštíhlila úřad, pak by jistě potřebné peníze našla," oponuje stěžujícím si poslancům předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů a letitý bojovník za nové rozpočtové určení daní Petr Gazdík.

Kalousek chce se svým návrhem seznámit vládu ještě do konce prázdnin. "Dokud nebude koaliční dohoda, vlády by to projednat neměla," upozornil Stanjura.

 

Právě se děje

Další zprávy