Kabinet řekl ne imunitě zákonodárců i ústavních soudců

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
13. 7. 2009 15:50
Sněmovna však návrh zelených zřejmě nestihne projednat
Vláda na omezení imunity kývla
Vláda na omezení imunity kývla | Foto: Jan Langer

Praha - Úřednická vláda v čele s premiérem Fischerem podporuje omezení imunity poslanců a senátorů.

Návrh posílají do sněmovny poslanci Strany zelených.

"Vláda podpořila záměr tohoto návrhu, legislativní rada k němu má nějaké připomínky," uvedla ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. "Konkrétně navrhujeme i omezení imunity soudců Ústavního soudu, na které novela nemyslela."

Zelení chtějí, aby se imunita týkala jen projevů na půdě parlamentu. Poslance a senátory by policie mohla začít stíhat jako všechny ostatní, souhlas jednotlivých komor by už nepotřebovala. Policisté by mohli zákonodárce i zatknout, pokud by ho přistihli při páchání trestného činu.

Záměr zelených má jedno velké ale: sněmovnu do voleb čeká už jen jediná řádná schůze. Zelení musí dostat návrh zákona na už tak nabitý program a prosadit zrychlené schválení. To je i podle vyjádření politiků z ostatních stran téměř nemožné.

Foto: Aktuálně.cz
Srovnejte si:
Poslanci po Evropě imunitu mají, ale omezenou

Změnu ústavy nemohou poslanci schválit v prvním čtení, je ale možné zkrátit lhůty na projednávání. Na to zelení spoléhají.

"Pokud by byly zkráceny lhůty, je možné to na dvou schůzích, které ještě pravděpodobně budou, stihnout," řekl předseda Strany zelených a jeden z předkladatelů návrhu Ondřej Liška.

 

Právě se děje

Další zprávy