Jsou tady horší věci než komunisti, říká Martin Maxa

Martina Machová Martina Machová
23. 2. 2012 20:00
Adept pro senátní volby přičítá aféry VV nezkušenosti s tím, čeho jsou schopny ostatní strany
Jako zpěvák na mítinku komunistů. Nebyl jsem jejich tváří, říká dnes Martin Maxa.
Jako zpěvák na mítinku komunistů. Nebyl jsem jejich tváří, říká dnes Martin Maxa. | Foto: Ludvík Hradilek

Litvínov - Zpěvák Martin Maxa se poněkolikáté vydává do politiky, tentokrát za Věci veřejné, kterým, jak říká, nepřestal věřit.

"Pořád mám pocit, že je to jediná z parlamentních stran, která chce opravdu něco udělat s korupcí, s obnovou justice a napravit stav věcí, což je podle mne v této době dost složitá věc," říká zpěvák v rozhovoru pro Aktuálně.cz o své ochotě kandidovat do Senátu na Chomutovsku, jak o tom informoval ve středečním vydání deník Insider.

Maxa se před lety v Litvínově postavil skupině lidí z byznysu a politiky, kteří se pokusili ovládnout město. Od té doby ho pojí vazby s nynějším staronovým starostou Litvínova, dnes poslancem sněmovny za Věci veřejné Milanem Šťovíčkem.

Maxa už se pokusil (bez úspěchu) proniknout do Senátu před šesti lety v řadách tehdejší strany Jany Bobošíkové Politika 21. Nyní tedy vybral stranu, za niž je také litvínovským zastupitelem jeho bratr, a neodrazují ho ani skandály, které se za poslední rok a půl kolem Věcí veřejných objevily.

"To si vysvětluji jako hloupost nebo nezkušenost a nepřipravenost na moc ostatních politických stran," říká zpěvák, který připomíná, že na komentáře k jeho kandidatuře do horní komory je ještě brzy.

Aktuálně.cz: Čeho byste jako senátor za Chomutov chtěl docílit?

Když jsme se začali bavit o mojí případné kandidatuře, to je věc, kterou si opravdu musí zvážit Věci veřejné. Potvrdím vám zatím jen to, že s Milanem Šťovíčkem jsme dlouholetí kamarádi a že jsme se o té věci bavili, a to je zatím vše. Byl jsem jeden z prvních "véčkařů". Když vznikaly Věci veřejné, jako jeden z prvních jsem se zaregistroval. Mám k nim blízko, jsem ale nestraník.

A.cz A vy nejste proti? Kdyby Věci veřejné přišly a řekly vám, že vás chtějí?

To je těžké, doufám, že toto rozhodování budu mít ještě před sebou.

A.cz: Vy jste se angažoval kolem odvolání pana Šťovíčka z místa starosty Litvínova minulé volební období. Patřil jste rovněž ke kritikům tehdejších poměrů…

Tehdejší události trochu odstartovaly i to, že jsem se začal angažovat. Děsilo mě, že bych v tomto městě měl žít. Pak se spontánně vytvořila občanská iniciativa, které jsem se já stal součástí, a spontánně vznikl i nápad, že by Milan kandidoval v následujících volbách za Věci veřejné.

A.cz: Vy jste na Chomutovsku kandidoval už v roce 2006. Proč to nevyšlo?

Ano, byl jsem neúspěšný. I to by si měly Věci veřejné zvážit, jestli jsem vhodný kandidát. Je ale pravdou, že tehdy kampaň byla vedená laxně a amatérsky. Dá se říci, že to ani nebyla kampaň, jen se tam umístilo mé jméno.

A.cz: Veřejnost vás v poslední době mohla potkávat zejména na mítincích komunistů, dá se říci, že jste byl tak trochu jejich tváří. Nemyslíte, že by vám to mohlo v případné nominaci a kandidatuře za VV uškodit?

Já jsem nebyl tváří nikoho. Já jsem dostal nabídku na několik vystoupení na mítincích… Dva roky předtím jsem hrál na mítincích sociálních demokratů, předtím jsem hrál na mítincích ODS, nikdy jsem nebyl žádnou tváří. Byl jsem kulturní vložka toho jejich mítinku. Můj zdroj obživy, a to vlastně jediný, je zpívání. Dovedete si představit, že byste byla pekařka, a rozhodla jste se selektovat zákazníky, komu prodáte rohlíky a komu ne? Že bych měl něco vysvětlovat v tomto ohledu, to mi přijde úchylné.

A.cz: Tak Michalu Davidovi sociální demokraty nikdo také neodpáře.

Ale Michal David se profiloval tak, že je jejich velký přítel a kamarád. I když já jsem s tím taky neměl žádný mravní problém. Na těch mítincích jsem potkal v podstatě slušné lidi. Ale nemá to souvislost jinou než to, že člověk se něčím živí. Pokud by někdo měl problém, že jsem zpíval na mítincích komunistů, tak by za mne mohl zaplatit složenky.

A.cz: U Věcí veřejných jsou ale komunisté důležité téma...

Mně téma komunistů dvacet let po revoluci připadá tak vyčpělé a ve srovnání s tím, co se v této zemi děje… V tomto okamžiku je tolik témat, která jsou mnohem palčivější a ožehavější a hrůzostrašnější, než že jednou z parlamentních stran jsou pořád ještě komunisti.

A.cz: Ale Věci veřejné například zakazují bývalým komunistům vstup do strany.

Vím, že to mají ve stanovách, to je ale jejich věc. Já osobně tomu nepřikládám žádnou váhu, já jsem ve straně nikdy nebyl, ani jsem o vstup nežádal. Zajímá mne současný stav v této zemi, protože mám tři děti a nevidím, že by největší nebezpečí mým dětem a mé společnosti bylo to, že jednou z parlamentních stran jsou komunisti. To se dějí horší věci.

 

Právě se děje

Další zprávy