"Jsme schopní zvítězit." ODS, TOP 09 a lidovci spolu znovu půjdou do sněmovních voleb

ČTK ČTK
před 3 hodinami
Předsedové ODS Petr Fiala, TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a lidovců Marek Výborný dnes podepsali memorandum o společné kandidatuře ve sněmovních volbách. Koalice Spolu je chce příští rok vyhrát a sestavit středopravicovou vládu, řekl Fiala před podpisem dokumentu.
Foto: Profimedia.cz

Program chce koalice Spolu představit v únoru, pak budou pokračovat kroky k sestavení a schválení kandidátek, řekl Fiala. V memorandu se strany shodly na dokončení reforem v "ekonomické, zdravotní, sociální a obranné oblasti" a také na modernizaci školství, posílení role Česka v NATO a zajištění "odpovídající životní úrovně" pro občany Česka.

"Čelíme soupeřům, kteří jsou připravení lhát, říkat nesmysly a působit na nejnižší lidské vášně," řekl Fiala. "Jsme schopní v tomto souboji zvítězit," dodal. Vláda levice, populistů a radikálních sil po příštích volbách by podle něj pro Česko znamenala největší nebezpečí od revoluce v listopadu 1989. Česká republika je podle Fialy na vzestupu, nynější vláda podle něj dokázala zemi provést četnými krizemi.

Poslední sněmovní volby v říjnu 2021 koalice Spolu vyhrála o 0,67 procentního bodu před hnutím ANO, což byl nejtěsnější rozdíl mezi vítězem a druhým v pořadí v historii obsazování dolní parlamentní komory. Vládní koalici později Spolu uzavřelo se STAN a Piráty, kteří z vlády před měsícem odešli.

Podle Pekarové Adamové má koalice Spolu vůli bojovat za hodnoty z doby vzniku Československé republiky, řekla s poukazem na dnešní státní svátek. Vyžaduje to aktivní přístup občanů a zodpovědných politiků, dodala. Dosavadní kroky nynějšího kabinetu podle ní ukázaly, že vládě jde nejen o přítomnost, ale také o budoucnost. Zmínila potřebu kvalitních veřejných služeb, jako je vzdělávání nebo zdravotnictví. Koalice je podle ní připravena vysvětlit a obhájit své dosavadní kroky a představit vizi do budoucna.

"Jsme připraveni přísliby a program, s kterým již dnes vládneme, skutečně naplňovat i následující čtyři roky," řekl Výborný. Koalice Spolu podle něj ukazuje schopnost politiků se domluvit a spolupracovat, což voliči oceňují.

Aktuální průzkumy volebních preferencí favorizují nyní opoziční hnutí ANO, a to s velkým náskokem před uskupením Spolu. Podle volebního modelu agentury Kantar CZ zveřejněného zhruba před týdnem by volby letos v říjnu ANO vyhrálo se ziskem 35,5 procenta hlasů. S výrazným odstupem druhá by skončila ODS s podporou 14,5 procenta voličů. Pokud by stejně jako v minulých volbách kandidovaly ODS, KDU-ČSL a TOP 09 v koalici, hnutí ANO by na prvním místě dostalo 36,5 procenta, Spolu by mohla počítat s pětinou všech hlasů.

Video: Lidovci porušili solidaritu s lidmi, kritizuje směřování KDU-ČSL senátor Čunek

Spotlight moment: Lidovci porušili solidaritu s lidmi, kritizuje směřování KDU-ČSL senátor Jiří Čunek | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy