Johna prověřuje policie za rozdané odměny na vnitru

ČTK ČTK
9. 6. 2011 9:50
Exministr se zamotal do vysvětlení peněz pro podřízené, mohl překročit pravomoce
John už byl vysvětlovat vysoké odměny na policii.
John už byl vysvětlovat vysoké odměny na policii. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Policie prověřuje předsedu Věcí veřejných Radka Johna kvůli mimořádným statisícovým odměnám na ministerstvu vnitra.

Ještě jako šéf resortu je udělil koncem loňského roku svým deseti nejbližším podřízeným. Celkem jim vyplatil 2,4 milionu korun.

"Prověřujeme trestní oznámení proti bývalému ministru vnitra pro podezření z možného spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Úkony trestního řízení dosud nebyly zahájeny," řekla deníku Právo mluvčí policie Jana Röslerová.

Sám John už byl podle Práva na policejní služebně v Holešovicích podávat vysvětlení.

Důvodem je Johnovo únorové vyjádření, v němž obhajoval, proč dal nejvyšší odměnu 480 tisíc korun šéfovi hasičů Miroslavu Štěpánovi. Šéf VV tehdy prohlásil, že Štěpánovi téměř půlmilionovou odměnu udělil proto, aby odvrátil jeho odchod z funkce. Odměny pro další podřízené pak odůvodnil tím, že v letošním roce na to prý peníze nebudou.

Podnikateli se nezdálo vysvětlení

Takové vysvětlení se ale nelíbilo pražskému podnikateli Tomáši Moláčkovi, který na Johna v únoru podal trestní oznámení. Vadí mu, že v lednové korespondenci, kterou sám s vnitrem vedl, mu bylo sděleno, že důvodem udělení odměn bylo "úspěšné splnění mimořádného nebo zvlášť významného pracovního úkolu".

Obdržel podle něho tedy zcela jiné zdůvodnění, než jaké zveřejnil exministr. John tak podle něj porušil nařízení vlády, které jasně říká, za jakých okolností lze mimořádné odměny vyplatit.

"Místo aby ministr odvedl zbylé peníze na konci roku do státního rozpočtu, tak předplatil odměny svým vedoucím pracovníkům," prohlásil v únoru Moláček, podle kterého tak šéf Věcí veřejných způsobil státu škodu ve výši zmíněných odměn.

 

Právě se děje

Další zprávy