John: Komise byl dobrý nápad, s ODS jsem se neshodl

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
20. 1. 2011 22:07
Rozhovor s ministrem vnitra o tom, jak vybíral policejního prezidenta
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr vnitra Radek John má kandidáta na policejního prezidenta.

Petra Lessyho, náměstka ředitele jihomoravské policie, mu doporučila výběrová komise, kterou ale od počátku zpochybňovala ODS a kvůli tahanicím o ni nakonec účast odmítli přizvaní sociální demokraté.

Koaliční spor tím ale zřejmě nekončí. Premiér Petr Nečas chce o výběru a kandidátovi ještě s ministrem Johnem mluvit.

Radek John teď vysvětluje, na čem se vlastně s premiérem shodl a na čem ne - stojí si za svým, že vše je podle zákona, přestože premiérovy pochybnosti trvají.

Nátlak na premiéra? Ale ne! I když...

Aktuálně.cz: Když pozorujeme ty vaše vzájemné útoky s ODS: jak je to s výběrem policejního prezidenta - shodli jste se, že je zákonný, nebo ne?

To je úplně absurdní. Naši legislativci se sešli s vládními legislativci a u pěti bodů se shodli, že je to zcela v souladu se služebním zákonem. Jediný spor byl, zda můj náměstek Čech má být napřed přijat do služebního poměru, nebo ne. Tím, že náměstek Čech nebyl doporučen komisí, tento rozpor padl.

Platí, že Radek John navrhuje a premiér Nečas kontrasignuje. A já si neumím představit, jak by vysvětlil národu, že názor nezávislých odborníků není panu premiérovi dost dobrý.

A.cz: Není potom ta výběrová komise fakticky nátlakem na premiéra?

Ne, ta výběrová komise je to, co si zaslouží občané této republiky: aby odborníci vybrali zcela nezávislého policejního prezidenta.

A.cz: Ale nebojíte se, že i kdyby nový policejní prezident byl člověk křišťálově čistý, že na něm stejně ulpí ty tahanice a osočování, že je to něčí člověk?

Já jsem se s panem premiérem snažil dohodnout mnoho měsíců, navrhovali jsme nějaká jména, nemohli jsme se shodnout, a ono by to mohlo trvat do konce volebního období. Já bych mohl nosit jména a on by je mohl zavrhovat.

A.cz: Takže tím skutečně říkáte, že tato komise má přimět premiéra, aby souhlasil s tím, koho vy doporučíte...

Nejsme schopni se dohodnout a já se bojím, že ať přinesu jakékoliv jméno, tak tam bude problém. Tak dělám všechno pro to, aby ten problém byl co nejmenší. Aby měl premiér jistotu, že to není člověk Věcí veřejných.

Martinů vynášel věci ze spisů!

A.cz: Mluvíte o vlivu Ivana Langera. Máte pro to hmatatelné důkazy?

Deset hodin poté, co pan Michálek vypověděl ve velmi citlivé kauze skandálu na ministerstvu životního prostředí, kde mimo jiné padlo z úst bývalého ministrova poradce Knetiga, že Ivan Langer je výběrčím černých peněz pro ODS, má Ivan Langer informace přímo z protokolu. Nevidím očividnější důkaz. Odnesl to konkrétně do Eura.

A.cz: Zeptám se ještě na předchozího policejního prezidenta. Ještě 22. listopadu jste Oldřicha Martinů hájil a říkal, že musí převést policii ještě letos obdobím škrtů, a pár dní na to jste ho vyzval k rezignaci. Proč ten obrat?

Dneska už to můžu říct zcela otevřeně. Když jsem nastoupil, tak jsme s panem Martinů domluvili, že povede policii tím bouřlivým obdobím určitou dobu a současně on měl zájem jít do Eruopolu do diplomatických služeb. Hovořili jsme o horizontu září, říjen. Ten čas se protahoval. A pak třeba informoval třeba pana premiéra o spisu pana Michálka, vynášel informace ze spisu. To už samo o sobě by byl důvod pro odvolání.

A.cz: Ten problém je i proto, že teď není v zákoně jasně popsáno, kdo policejního prezidenta jmenuje a kdo odvolává, dřív bylo. Navrhnete změnu zákona?

Chci, aby byl vybrán policejní prezident, který tady přežije nejen do příštích voleb. A potom, v nějakých jiných volebních obdobích, bych se velmi přimlouval za změnu služebního zákona.

A.cz: Vy to tedy navrhovat nebudete?

Já mám z té protikorupční strategie splnit skoro třetinu. Teď třeba ministerstvo spravedlnosti nechce dělat zákon o lobbingu. Takže aby byl, tak si ho vzalo vnitro. Stejně tak ministerstvo práce a sociálních věcí nechce dělat analýzu whistleblowingu (upozorňování zaměstnanců na podezřelé praktiky ve firmě - pozn. red.), tak vnitro si to vzalo, protože whistleblowing je klíčový, jak ukázala kauza pana Michálka. Takže změna služebního zákona není na pořadu dne.

A.cz: Shodnete se na velkých reformách, když se konkrétně vy taháte o policejního prezidenta tak dlouho?

Musíme se shodnout. Jinak tento stát zamíří opravdu do pekel.

Nešlo jen o Martinů, šlo o boj s korupcí

A.cz: Přežije koalice letošek, když hrozilo, že nepřežije ani rok 2010, a to ze strany Věcí veřejných?

Jak hrozilo? My jsme prostě chtěli mít na Vánoce garance, že boj proti korupci bude prováděn činy. A přežijeme.

A.cz: Ale vy jste se pak nebyli s to ani dohodnout, co se na Hradě vlastně dohodlo - zda jen policejní prezident, nebo další věci, jak jste vy říkal "jízdní řád". Takže byla ta dohoda jenom o tom prezidentovi?

Vláda ví, co se dohodlo, a mediální věci jsou jen poštívání.

A.cz: Tak skončilo to tou dohodou o policejním prezidentovi, nebo ne?

(smích) Já to mám hrozně nerad. My jsme vůbec nechtěli tajnou dohodu. To byl požadavek koaličního partnera. Je nám to hluboce nepříjemný. My jsme nabyli na Hradě dojmu, že to bude boj proti korupci a ne jen žvanění o tom, že se bude proti ní bojovat. Mluvilo se tam o věcech, které nastanou v prosinci, a které nastanou v lednu. A ty věci nastávají.

A.cz: Chtěla to ODS? Pořád nechápu, proč je to tajné...

Ani já to nechápu.

A.cz: A zdůvodnil někdo - třeba pan premiér - proč je to tajné?

My jsme se dohadovali hodiny a hodiny o tolika věcech, že si už nepamatuju, jestli toto pan premiér řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy