Jiří Čunek znovu končí ve vládě, Topolánek je pro

Kateřina Eliášová
12. 1. 2009 13:29
Nahradí ho Cyril Svoboda, místopředsedkyní vlády má být Vlasta Parkanová
Jiří Čunek možná naposledy přijíždí na úřad vlády. O své rezignaci řekl: "Tak úleva to asi nějaká velká není, nadšen z toho také nejsem, to bych lhal."
Jiří Čunek možná naposledy přijíždí na úřad vlády. O své rezignaci řekl: "Tak úleva to asi nějaká velká není, nadšen z toho také nejsem, to bych lhal." | Foto: Ondřej Besperát

* Do vlády má přijít diplomat Pavel Svoboda jako šéf legislativní rady * Pro Aktuálně.cz řekl, že čeká na Topolánkovu nabídku * Premiér Čunkovu demisi vítá, obdobně reagoval i šéf zelených Bursík

Praha - Lidovci oznámili změny ve vládě, které doporučí premiérovi.

Je mezi nimi i ta největší - předseda Jiří Čunek vládu opustí. "Rozhodl jsem se rezignovat na funkce místopředsedy vlády a ministra pro místní rozvoj," řekl v pondělí dopoledne.

Premiér Mirek Topolánek jeho rozhodnutí přivítal. "Nyní je možné dokončit změny ve vládě tak, jak jsem je plánoval. Definitivní složení vlády oznámím v následujících dnech," řekl ministerský předseda.

Za Jiřího Čunka nastoupí do čela ministerstva pro místní rozvoj Cyril Svoboda. Ten dosud zastával post ministra-šéfa legislativní rady vlády. "Ještě ráno jsem nevěděl, že budu nominován na post ministra pro místní rozvoj," reagoval někdejší šéf české diplomacie. Prioritou podle něj bude čerpání dotací z Evropské unie.

V čele legislativní rady jej vystřídá jiný Svoboda: Diplomat Pavel Svoboda, současný velvyslanec ve Štrasburku, který je specialistou na mezinárodní právo, hovoří šesti jazyky a v minulosti pracoval na ministerstvu zahraničí coby první náměstek.

Pavel Svoboda zatím nechce říct, zda by nabídku přijal. "Dostal jsem pouze vnitrostranickou nabídku. Dokud mě oficiálně neosloví pan premiér, nemá smysl se nijak vyjadřovat," uvedl.

Nastávající ministr-šéf legislativní rady vlády Pavel Svoboda.
Nastávající ministr-šéf legislativní rady vlády Pavel Svoboda. | Foto: Ministerstvo zahraničí
Mikroprofil:
Podívejte se: Kdo je Pavel Svoboda?

Čunek byl i vicepremiérem, v této funkci jej nahradí ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Jiří Čunek změny oznámil po jednání celostátního výboru strany v Lipnici. Potvrdil, že už si s premiérem Topolánkem volal.

"Nadšen z toho nejsem, to bych lhal," komentoval své rozhodnutí Čunek. "Uvědomil jsem si spíš, že ten pohled, který ta rozhádaná část strany z vedení vrhá na veřejnost a vlastně tím neukazuje, co všechno pozitivního děláme pro naše občany, že by nám trvale škodil, a to je spíš ten důvod, proč jsem odešel."

Dva roky ve vládě
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Dva roky ve vládě

  • V říjnu 2006 se stal senátorem, když uspěl s populistickými názory na Romy
  • Od prosince téhož roku pak vede lidovou stranu
  • Do vlády nastoupil coby vicepremiér a ministr pro místní rozvoj v lednu 2007
  • V únoru jej policie začala stíhat pro podezření, že v roce 2002 vzal úplatek
  • V srpnu pak žalobce stíhání zastavil
  • V listopadu 2007 rezignoval na své vládní funkce. A to kvůli podezření, že neoprávněně pobíral sociální dávky, to se nepotvrdilo.
  • V dubnu 2008 jej prezident Klaus znovu jmenoval ministrem a vicepremiérem.

Zatím nechtěl nastínit své další kroky, ty oznámí až před sjezdem strany. "Za šest měsíců bude sjezd a to je dostatečně dlouhá doba na to, abych se teď k tomu mohl nevyjadřovat," řekl Čunek.

Poslanci KDU-ČSL vládu podrží i bez Čunka

Čunek se k rezignaci na své funkce rozhodl po jednání, které podle lidovců trvalo ze včerejška na dnešek hluboko do noci. Jeho spolustraníci jej podle informací deníku Aktuálně.cz přesvědčili, že bude lepší, když svůj odchod oznámí sám, než aby o něm dali hlasovat.

Celostátní výbor tak jen vzal jeho rezignaci na vědomí, stejně tak jako i další navržené změny. "Jde velkorysé gesto Jiřího Čunka, protože také se mohl chovat jinak a mohli jsme stále znovu a znovu zápasit," zhodnotil v České televizi Čunkovo rozhodnutí Cyril Svoboda. "Panu premiérovi teď nezbývá nic jiného, než výměny zrealizovat," míní.

Všech 13 lidoveckých poslanců, kteří se jednání v Lipnici taky účastnilo, s odchodem Čunka také souhlasilo. "Nikdo nevyjádřil nespokojenost s tímto rozhodnutím. Všech 13 poslanců bude i nadále vládu podporovat," řekl Aktuálně.cz šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa. "Poslanci se shodli na tom, že to povede k uklidnění situace v klubu a motivaci řešit věcná témata, ne jen politické rozmíšky uvnitř strany," dodal.

Foto: Aktuálně.cz
Nepřehlédněte:
Co napsali o Jiřím Čunkovi blogeři Aktuálně.cz

Změny? V následujících dnech

Zatím není jasné, kdy se vládní veletoč odehraje. Premiér Mirek Topolánek hovoří nejasně o "následujících dnech".

Posun lidoveckého stanoviska je podle něj důkazem, že koaliční spolupráce smysl. "Jsem přesvědčen, že tyto změny povedou k zefektivnění práce kabinetu. Zároveň znamenají posílení koaliční spolupráce. Opět se potvrdilo, že trojkoaliční koncept má svůj smysl, má přidanou hodnotu pro občany, stojí nad osobními i parciálními stranickými zájmy a stojí za to v něm pokračovat," napsal Topolánek.

Lidoveckou rošádu přivítal šéf menší koaliční strany Martin Bursík (SZ).

"Již dlouhodobě bylo zřejmé, že personální rekonstrukce vlády je nezbytná. Šlo o prestiž vlády a v tomto smyslu chápu i dnešní krok Jiřího Čunka, který se rozhodl vládu opustit," napsal Bursík v tiskovém prohlášení.

"Dovolte, abych vám všem poděkoval za důvěru. Také bych rád poděkoval mému týmu, který mě podpořil v kandidatuře. A jestli to zvládnu, tak bych taky chtěl poděkovat ještě mýmu bráchovi," řekl Bursík po svém zvolení.
"Dovolte, abych vám všem poděkoval za důvěru. Také bych rád poděkoval mému týmu, který mě podpořil v kandidatuře. A jestli to zvládnu, tak bych taky chtěl poděkovat ještě mýmu bráchovi," řekl Bursík po svém zvolení. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Dokument:
Celé prohlášení Martina Bursíka si přečtěte zde

 

Právě se děje

Další zprávy