Ježek: Nevím, proč mě ministr odvolal. Knihovna bude

das, jaa, job
10. 9. 2008 7:55
Ministr kultury odvolal šéfa Národní knihovny
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministr kultury Václav Jehlička odvolal ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka. Důvodem jsou problémy kolem chystané stavby nové budovy Národní knihovny podle návrhu architekta Jana Kaplického. Na svých internetových stránkách to zveřejnilo ministerstvo kultury.

Řízením Národní knihovny byl podle vyjádření ministerstva k dnešnímu dni pověřen současný ředitel Památníku národního písemnictví Pavel Hazuka.

Ježek se odvolání brání: Nikdy jsme nebyli stavbě nové budovy blíže, našel jsem nové pozemky.

Jehlička: Knihovna by se měla začít stavět

Jehlička odvolal Ježka kvůli tomu, že zkrachoval záměr na stavbu nové budovy Národní knihovny.

"Nová budova Národní knihovny, na kterou jsem se jako občan i jako ministr těšil, ustrnula na mrtvém bodě a v silné právní nejistotě. Je jisté, že v deklarovaných termínech a místech se nikdy stavět nezačne. Je také čím dál více zřejmé, že architektonická soutěž byla vypsána v rozporu s právem. Za této situace jsem se rozhodl vyměnit generálního ředitele Národní knihovny. Věřím, že nový generální ředitel učiní takové kroky, které konečně povedou k výstavbě nové budovy pro Národní knihovnu," stojí v prohlášení ministra Jehličky.

Ministr mi žádný důvod odvolání nesdělil, brání se Vlastimil Ježek. V prohlášení, které rozeslal médiím, tvrdí, že pokračování projektu stavby nov budovy Národní knihovny nic nebrání.

"Včera jsem oznámil, že jsem našel řešení toho největšího problému výstavby nové budovy NK - pozemků pro novou budovu. Neznám proto žádné argumenty, které by vylučovaly možnost pokračovat ve stavbě nové budovy NK. Nevím ani o žádných konkrétních pochybnostech a finančních rizicích. Architektonická soutěž nebyla vypsána v rozporu s právem, naopak byla vyhlášena se souhlasem ministerstva kultury," uvedl Ježek.

Blob jako volební téma

Odvolání Ježka má i jiný rozměr. Vlastimil Ježek kandiduje v podzimních senátních volbách za KDU-ČSL. Za stranu, jejíž ministr ho odvolal.

Ježek potvrdil, že bude i po svém odvolání z čela knihovny dále usilovat o své zvolení do horní komory, protože místní organizace jeho kandidaturu podporují.

Jehličkův krok představitele strany rozdělil. Šéf partaje a vicepremiér Jiří Čunek s odvoláním nesouhlasí. Stejný postoj zaujala také místopředsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

"Domníval jsem se, že to pan ministr neudělá, protože ty profesní důvody já tam nevidím. Národní knihovna pod jeho vedením skutečně vzkvetla a to bez blobu. Myslím si, že to byla nějaká dlouhodobá animozita pana ministra vůči panu Ježkovi. Pro mě osobně je to velmi nepříjemná záležitost," řekl deníku Aktuálně.cz Čunek.

Byl to totiž právě on, kdo Ježkovu kandidaturu za lidovce prosazoval. Jestli to nějak průběh voleb ovlivní nechce předvídat. "To nevím, on kandiduje a kandidovat bude. Já myslím, že je přes to všechno dobrým kandidátem a má šanci zvítězit," myslí si.

Ostřeji než Čunek zareagovala poslankyně Šojdrová. "Distancuji se od kroků ministra Jehličky," řekla. Ježek měl podle ní dostat čas vysvětlit své kroky. Byl považován za odborníka a problémy s ním nikdy nebyly, Jehlička mu měl dát šanci, kritizovala svého spolustraníka Šojdrová.

Nové místo pro knihovnu

O chystaném odvolání Ježka média spekulovala už na konci srpna. Jehličkův úřad tehdy ale tyto zprávy dementoval.

"Ministr kultury Václav Jehlička v žádném případě nerozhodl o odvolání generálního ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka," řekl ještě 29. srpna deníku Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Jan Cieslar.

Čtěte více: Spor o blob: Odvolá ministr Ježka, či neodvolá?

Tento týden Ježek oznámil, že pro stavbu nové budovy Národní knihovny našel novou lokalitu v širším centru Prahy.

Dále čtěte: Ježek našel pro chobotnici nové místo. Zatím je tají

 

Právě se děje

Další zprávy