Spor o blob: Odvolá ministr Ježka, či neodvolá?

eli, jaa
29. 8. 2008 13:40
ČTK tvrdí, že odvolá. Ministerstvo to popírá
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr kultury Václav Jehlička se údajně chystá odvolat ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka.

Podle agentury ČTK, která o tom informovala s odvoláním na svůj zdroj, má být důvodem zmatené výběrové řízení na budovu nové knihovny. Jehličkův úřad ovšem zprávu dementoval.

Čeká se na analýzu...

"Ministr kultury Václav Jehlička v žádném případě nerozhodl o odvolání generálního ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka," řekl deníku Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Jan Cieslar.

Sám Ježek zprávu považuje za neskutečnou a vybízí ke zkoumání toho, kdo za vypuštěnou zprávou stojí.

"V první chvíli jsem tuto virtuální zprávu z neskutečného světa komentovat nechtěl. Po zralé úvaze to ale alespoň krátce učiním. Myslím, že by se veřejnost měla zajímat o to, kdo tuto zprávu vypustil a proč a také o to, kdo a s jakým zadáním zpracovává právní analýzu soutěže na novou budovu NK," řekl Aktuálně.cz ředitel knihovny.

Právě na výsledek této analýzy podle informací Aktuálně.cz nyní Jehlička čeká. Analýza má zmapovat celou soutěž na stavbu Národní knihovny a popsat, zda došlo k chybám a případně k jakým.

...a hledá se náhrada za Ježka

Pokud by se prokázalo, že pochybení byla závažná, pak je ministr připraven Ježka okamžitě odvolat. Už ve čtvrtek na tiskové konferenci s premiérem Mirkem Topolánkem řekl, že jeho odvolání je jednou z variant.

Premiér se odmítl k případnému Ježkovu odvolání vyjádřit. Prohlásil, že personální otázky jsou v kompetenci jednotlivých ministrů. "Není to moje odpovědnost," řekl Topolánek.

Česká tisková kancelář ve své zprávě také uvádí, že ministr již má horkého kandidáta na Ježkovu pozici. Měl by jím být ředitel Památníku národního písemnictví Pavel Hazuka.

I to se redakce Aktuálně.cz snažila u ředitele Hazuky ověřit. "Máte více informací než já. S panem ministrem jednám často o otázkách spojených s památníkem," snažil se Hazuka o vyhnout odpovědi. Na přímou otázku, zda s ním ministr jednal i o jeho dosazení do křesla ředitele knihovny, odpověděl: "Nikoliv".

Z informací deníku Aktuálně.cz vyplývá, že ministr kultury ví o několika lidech, kteří by mohli Ježka ve funkci nahradit, ale jejich jména jsou zatím tajná.

Ježek kandiduje do Senátu, situace se politizuje

Rozhodování o budoucnosti Vlastimila Ježka není tak snadné, jak by se mohlo zdát. Je krátce před senátními volbami a Ježek v nich kandiduje. Za KDU-ČSL. Tedy právě za stranu, kterou ve vládě reprezentuje ministr Jehlička.

Na jedné straně může být obviňován, že straní partajnímu kandidátovi, na druhé se dá čekat odpor uvnitř KDU-ČSL, pokud by k odvolání skutečně došlo.

Ježek se ke kandidatuře odhodlal po více jak roční propagaci nové Národní knihovny navržené architektem Janem Kaplickým.

Ten vyhrál mezinárodní architektonickou soutěž. Jeho blob měl stát na Letné. Dobu od vyhlášení vítěze tendru ale provází mnoho komplikací. Finančních, právních i byrokratických.

Celý rok byl ve znamení tahanic mezi vedením Národní knihovny, magistrátem v čele s primátorem Pavlem Bémem a ministerstvem kultury o to, kdo za toto fiasko nese vinu.

 

Právě se děje

Další zprávy