Janečkova výzva: Senátoři se budou rozhodovat sami

Jana Černá
27. 1. 2013 6:55
Kluby neočekávají jednotný postoj k obžalování Klause z velezrady
Iniciátor apelu Karel Janeček.
Iniciátor apelu Karel Janeček. | Foto: Karel Janeček

Praha - Dva  největší senátorské kluby ČSSD a ODS nebudou nijak reagovat na výzvu miliardáře a protikorupčního aktivisty Karla Janečka, který se v souvislosti s novoroční amnestií veřejně vyslovil pro podání žaloby na prezidenta Václava Klause za velezradu

Oba kluby chtějí v této otázce nechat senátorům volnou ruku. Klub ČSSD bude o Janečkově návrhu jednat příští týden. Předseda klubu Petr Vícha ale vydání jednotného stanoviska neočekává.

Janeček, který stojí za Nadačním fondem proti korupci, zaslal ve středu v souvislosti s novoroční amnestií senátorům apel, aby podání žaloby na Klause zvážili.

"Právníci tu věc posuzují. A asi podle šance na úspěch se pak senátoři budou rozhodovat," uvedl Vícha.

"Osobně ovšem vnímám skutečnost, že Václav Klaus ve funkci záhy končí a smysl žaloby je spíše jen symbolický. Proto považuji za účelnější se věnovat spíše otázce ústavní legálnosti amnestie - to by mohlo zmírnit její skutečné následky," dodal.

K Janečkově návrhu senátorům se připojilo 17 organizací, především různých občanských iniciativ.

"Téměř každý den se objevují stále další a další informace, jaká trestní stíhání pachatelů nejzávažnějších hospodářských trestných činů mají být na základě amnestie zastavena. To v nás vyvolává důvodné podezření, že zvláště rozhodnutí o čl. II této amnestie pravděpodobně nebylo náhodné, ba naopak, že mohlo jít o předem připravovaný úmysl," píše se v dopise.

Kromě klubu ČSSD se apelem bude na své schůzi příští týden zabývat i Klub pro obnovu demokracie - KDU-ČSL a nezávislí, naopak druhý největší senátorský klub o tomto návrhu diskutovat nebude.

"Podávat takovou žalobu by nemělo smysl, k tomu se opakovaně vyjádřili renomovaní právníci," uvedl předseda Senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera.

 

Právě se děje

Další zprávy