Írán zbraně nemá, o radaru se přesto dál jedná

tsc
5. 12. 2007 10:18
Padl důvod pro výstavbu radarové základny u nás

Praha - Američané v úterý oznámili, že Irán nevyvíjí žádné jaderné zbraně. Padl tak hlavní důvod pro výstavbu radarové základny v Česku. Jednání o výstavbě však budou pokračovat.

Informuje o tom MF Dnes.

"Naše zpravodajské služby jsou velmi přesvědčené o tom, že Írán zastavil svůj tajný jaderný zbrojní program už na podzim 2003," řekl Steven Hadley, muž číslo jedna  Bushovy administrativy v otázkách bezpečnosti.

Více zde - Špioni: Írán na atomové bombě už 4 roky nedělá

Lídr opoziční ČSSD Jiří Paroubek vyzval k dočasnému přerušení jednání o radarové základně. "Ta zpráva je další argument pro to, abychom radar na našem území odmítli," řekl. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg však prohlásil, že scénář ohrožení v příštích deseti letech nelze vyloučit.

Americká ambasáda potvrdila, že jednání o radaru budou pokračovat.

Obcím Brd přiklepnuto 1,25 miliardy

Obce v oblasti Brd, kterých se instalace radaru bezprostředně týká, dostanou jako "náplast" zatím 1,25 miliardy korun na nové silnice a kanalizaci. Vládní kabinet to schválil na včerejším zasedání.

Je to přibližně třikrát nižší částka, než starostové dotčených obcí požadovali, ale obce by ji měly obdržet za všech okolností. Tedy i v případě, že radar nakonec v Brdech stát nebude.

Některé obce podle Českých novin ČTK požadují ještě kompenzace za historický majetek na území vojenského újezdu v brdských lesích, a možnost hospodařit v lesích aspoň na jeho okrajích, které armáda nevyužívá.


 

 

Právě se děje

Další zprávy