Ignorujete poplatky? Přijde trest, varuje ministryně

Kateřina Eliášová
11. 2. 2009 18:40
Ministryně zatím tají, co přesně chystá
Daniela Filipiová - vítězná.
Daniela Filipiová - vítězná. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová má další plán, jak trestat krajská zdravotnická zařízení, která podle ní porušují zákon při vybírání zdravotnických poplatků.

Představit jej chce během týdne, zatím jej tají.

"Nechci nic prozrazovat, nechci, aby se na to mohly kraje připravit," řekla Filipiová v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

V současné chvíli už proti krajským nemocnicím vytáhly zdravotní pojišťovny. Ty vedou správní řízení a hodlají pokutovat ty ústavy, které za pacienty platí poplatky formou darovacích smluv.

Poplatky se ve středu zabývala i sněmovna.

Koaličním poslancům se podařilo zabránit plánu socialiastů zrušit plošné vybírání zdravotnických poplatků. Přijali senátní návrh na jejich omezení. Zákon teď čeká na podpis prezidenta.

A.cz: Dnes se podařilo koalici zamezit úplnému zrušení poplatků. Cítíte to jako první velký úspěch ve své nové funkci?

V žádném případě. V době, kdy se poplatky řešily, jsem byla řadová senátorka, ne ministryně. Jsem nicméně ráda, že dnes zvítězil zdravý rozum.

Tomáš Julínek
Tomáš Julínek | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Váš předchůdce skončil kvůli chybné komunikaci. Budete se snažit této chyby vyvarovat? Jak teď nový systém představíte veřejnosti?

Mám docela ucelenou představu, jakým způsobem prezentovat veřejnosti, co vlastně poplatky  znamenají, kam jdou a co přinášejí. Prostě fakta, čísla a jednoduchá slova. Chci to dát brzy jak na titulní stránku ministerstva, tak rozeslat to do médií. Chci, aby lidé opravdu věděli, co poplatky znamenají.

Poplatky nejsou jen ziskem lékařů a lékáren

A.cz: Můžete být konkrétní?

Chci, aby lidé měli jasný přehled o tom, že 30 korun v lékárně není příjmem lékárníka. Že kdyby se zrušil poplatek, tak by se jim dramaticky zvýšila cena léků. Chci jim to takto vysvětlit, jednoduše, neříkat lidem něco o maržích nebo DPH. To samé u lékařů, že díky poplatkům například vybaví čekárnu, aby pacientovi bylo lépe nebo dá více peněz zdravotní sestře. A nemocnice si zase například zaplatí částečný úklid.

A.cz: Zůstává podle vás i po dnešní korekci  jejich regulační role?

Určitě. Je pravda, že zisk z poplatků bude asi o tři miliardy nižší, ale stále ten efekt tady je.

A.cz: Kraje v čele s hejtmany za ČSSD ale dělají vše proto, aby pacient nemusel poplatek platit. Jak konkrétně se k tomu ministerstvo postaví?

Pojišťovny teď dělají kontroly a tam, kde došly k závěru, že dochází k porušování zákona, zahajují správní řízení. Zákon jasně říká, že když dojde k porušování vybírání poplatků, a to buď k neoprávněnému vybírání nebo nevybírání, tak je pojištovna povinna zasáhnout, zahájit správní řízení nebo udělit pokutu 50 tisíc korun. Může taky zrušit smlouvu s tím daným zdravotnickým zařízením, ale to je krajní varianta.

Chystám další restrikce

A.cz: Jiné formy postihu nezvažujete?

Ano, o dalších krocích už přemýšlíme, ale teď to nechci říct. Kraje by se na to mohly připravit.

A.cz: Můžete aspoň prozradit termín, kdy takový krok spustíte?

Týden, maximálně dva.

 

Právě se děje

Další zprávy