I čtenáři A.cz už staví Švejnara proti Klausovi

Jakub Antoš
21. 12. 2007 23:00
Prezident ztrácí body, protože nechce do duelu

Anketa - Klausovo odmítání televizního duelu se jediným prezidentským protikandidátem je (paradoxním) důvodem, proč roste popularita Jana Švejnara.

Nejnovější průzkum STEM pro ČT ukázal dokonce vyrované výsledky. Na otázku, kdo by byl lepším prezidentem, odpovědělo 34 procent, že Klaus a 34 procent dosáhl i Švejnar. Zbylé třetině to je jedno.

Oficiálně oznámil Švejnar prezidentskou kandidaturu minulý týden a v únoru se postaví současné hlavě státu. Donedávna přitom Češi Švejnara příliš neznali.

Tp dokazuje i anketní hra deníku Aktuálně.cz, kde svádějí tuhý boj Václav Klaus s Jiřím Dienstbierem. Švejnar se až nyní díky vašim hlasům dostává do užšího výběru - a má tak šanci poměřit síly s Klausem, který pravidelně získává okolo 200 tisíc hlasů měsíčně.

Amerického ekonoma jste v listopadu nominovali do nižší soutěže, tzv. baráže a během jednoho měsíce získal přes 17 tisíc hlasů. V baráži se umístil na druhé pozici, hned za moderátorem Markem Ebenem, který dostal hlasů dvakrát víc.

Foto: Aktuálně.cz
Klausův rival Jan Švejnar bloguje. Podívejte se!

Deník Aktuálně.cz udělal od spuštění ankety už devátý mezisoučet. Obsazení dvou prvních pozic v hlavní skupině se od září nezměnilo.

Více jak půl roku zaujímá první místo exministr zahraničních věcí Jiří Dienstbier, v tomto mezisoučtu obdržel 248 tisíc čtenářských hlasů. Dienstbier však již na začátku listopadu z boje o post prezidenta odstoupil a ve svém blogu na stránkách deníku Aktuálně.cz podpořil kandidaturu Jana Švejnara.

Foto: Aktuálně.cz
Jiří Dienstbier bloguje na Aktuálně.cz. Čtěte ZDE.

Na paty mu v anketě šlape stávající prezident Václav Klaus, jemuž zbývají poslední dva měsíce do konce mandátu. Klausovi jste poslali 245 tisíc hlasů.

Na dalších příčkách hlavní skupiny v anketě Aktuálně.cz jsou nyní bývalý rektor Karlovy univerzity Ivan Wilhelm, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, biskup Václav Malý, ombudsman Otakar Motejl, filosof Václav Bělohradský a exministryně zahraničí USA Madeleine Albright.

Na posledních dvou místech hlavní soutěžní skupiny skončili předseda České strany národně socialistické Jiří Stanislav a lidovecká ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Proč hlasovat

První prezidentský mandát Václava Klause vyprší příští rok začátkem března, sněmovna a senát ho mají podle ústavy začít volit 8. února na společném zasedání, které svolal šéf dolní komory Miloslav Vlček. V ročním předstihu proto začala anketa deníku Aktuálně.cz, ve které můžete hlasovat, koho byste si na Hradě představovali vy.

Jak bylo řečeno, Aktuálně.cz dělá v hlasování devátý pravidelný mezisoučet - jako každý předchozí měsíc. V pondělí 17. prosince jsme devátou část ankety ukončili.

Hlasování probíhá tak, že jsme pro začátek sestavili "hlavní" skupinu deseti politiků, kam se dostali ti, o jejichž kandidatuře mluví politické strany nebo už byli někdy jako kandidáti zmíněni.

Do "baráže" jsme pak vybrali kandidáty, které jste doporučili vy, čtenáři.

Prohlédněte si nový prezidentský speciál deníku Aktuálně.cz:

Eben a Švejnar. Kdo s koho

V souladu s pravidly hlasování se vždy na začátku nového měsíce přesunou dva nejžádanější kandidáti z baráže do hlavní skupiny. Z ní zase dva lidé s nejmenším počtem hlasů přepadnou do baráže a dva poslední z baráže nahradí noví lidé, které doporučujete vy ve svých e-mailech.

Do hlavní skupiny se tak z baráže v polovině prosince probojovali moderátor a herec Marek Eben a ekonom Jan Švejnar. Střídají předsedu Jiřího Stanislava a ministryni obrany Vlastu Parkanovou. Ti se přesunují naopak do baráže.

V baráži zůstávají i dva kandidáti s nejnižším počtem hlasů - personální ředitel automobilky Škoda Auto Martin Jahn a europoslanec Josef Zieleniec. Důvodem je skutečnost, že tento měsíc pomocí e-mailů zaslaných na adresu [email protected] nenominovali žádné náhradníky.

 

Právě se děje

Další zprávy