Hlídací pes eurodotací zůstává, ač se obchází zákon

ph, ves
15. 10. 2007 13:00
Jde o systém, který má kontrolovat miliardy z eurofondů
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek zatím nehodlá zcela napravit jeden z hlavních nedostatků, které komplikují Česku cestu k miliardám z bruselských fondů.

Jde o takzvaný Národní monitorovací systém, který sleduje cestu a využití evropských peněz a který podle Čunkova náměstka Daniela Touška funguje tak, že obchází zákon o veřejných zakázkách. 

Český monitorovací systém začala za vlády sociální demokracie spravovat firma Tesco SW bez výběrového řízení. Provozuje jej tak dodnes a aby republika mohla přijímat evropské peníze, nezbývá ministerstvu, že Tesku SW zadávat desítky zakázek v ceně do dvou miliónů, neboť na ty podle zákona o zavávání veřejných zakázek nemusí být soutěž vypsána.

Ministr Čunek přesto rozhodl, že systém přesto zatím zůstane tak, jak je. Napsal evropské komisařce pro regionální politiku Danutě Hübner dopis, podle kterého systém funguje a je "dostatečný".

Foto: Aktuálně.cz
Čunkův náměstek: Trable eurodotací začal Lachnit

"Tuto skutečnost mimo jiné potvrdila z hlediska jeho funkčnosti i Evropská komise a z tohoto důvodu nebude v dohledné době vyhlášena veřejná zakázka na nový jednotný monitorovací systém, protože ji považujeme v dané chvíli za nadbytečnou," napsal Čunek komisařce.

Ani Paroubek neuspěl

Kde je rozpor se zákonem? Podle Touška přidělil Petr Lachnit už v roce 2002 správu monitorovacího systému společnosti Tesco SW a učinil tak bez výběrového řízení. Tesco patří Josefu Tesaříkovi, bratru současného poslance a někdejšího místopředsedy ČSSD.

Smlouvu s Teskem se později pokusil výběrovým řízením legalizovat Lachnitův nástupce Jiří Paroubek, antimonopolní úřad však soutěž zrušil kvůli nejasně stanoveným podmínkám. Náměstek nynějšího ministra Jiřího Čunka pak tvrdí, že dnes nezbývá než tento stav tolerovat. 

"Vůbec nejtěžší pro nás bylo přesvědčit Brusel, že monitorovací systém bude fungovat a že ho budeme provozovat podle zákona," říká náměstek Toušek.

 

Právě se děje

Další zprávy