Hejtman Hašek řekl online, kdo vás v kraji ošetří

Martina Machová Martina Machová
8. 2. 2011 11:15
Kandidát na předsedu ČSSD, jihomoravský hejtman Michal Hašek, odpovídal od 10:00
Jihomoravský hejtman Michal Hašek
Jihomoravský hejtman Michal Hašek | Foto: Obrazová sekce, Jan Langer

Praha - Jihomoravský hejtman Michal Hašek je tím, kdo za kraje řeší, co se stane s nemocnicemi v regionech po plánovaném odchodu lékařů.

Z nemocnic na jihu Moravy hodlá odejít na tři tisíce lékařů a Hašek proto připravuje krizový plán. Počítá s tím, že bude nutné snížit počet lůžek zhruba o 13 procent. A například také, že v kraji zřídí krizovou linku, kam budou moci lidé volat, aby zjistili, kam se s kterou nemocí obrátit - kde mají aktuálně volno.

Kromě toho bojuje Michal Hašek i na vnitrostranické "frontě".

Chce se stát novým předsedou ČSSD. Pokud by ho spolustraníci zvolili, trumfl by i Stanislava Grosse. Tomu bylo v době zvolení 36 let, Hašek letos oslaví 35. narozeniny. Zde ovšem paralela s kontroverzním politikem končí. Na Michala Haška doposud nevyplul žádný velký skandál. A to již současný šéf asociace krajů a jihomoravský hejtman stihl být starostou i předsedou sociálnědemokratických poslanců.

Jak si v krajích poradí s odlivem lékařů? Kam by chtěl vést ČSSD? I na to jste se sami mohli zeptat Michala Haška online, odpovídat na otázčky čtenářů Aktuálně.cz začal v 10:00.

Odpovězeno: 08. 02. | 10:06Autor: Dagmar S.

Otázka: Dobrý den, pane Hašku, jak chcete přimět ostatní hejtmany, aby nyvýšili platy všech lékařů v krajských zařízeních? Už dnes existují značné rozdíly /smluvní platy/- jakou formou to budete řešit? Nabízelo by se jedině zvýšení tarifní části mzdy, souhlasíte?

Michal Hašek: Hezký den, zdravím všechny návštěvníky on-line rozhovoru na aktualne.cz. máte pravdu,že úroveň odměňování je různá v různých typech veřejných nemocnic (fakultky x regionální) i podle toho,kde byly nemocnice transformovány na akciovky, s.r.o, holdingy atd. Řešením je úprava legislativy- jedna právní úprava pro všechny veřejné nemocnice bez ohledu na zřizovatele. jednoznačně preferuji úpravu tarifů, problém je,že to nepůjde hned pro nemocnice v režimu obchodních společností. obecně je třeba změnit systém financování zdravotnictví, domnívám se,že v nynějších cca 300mld kč zdravotního pojištění jsou možné úspory, ze kterých by se např. zvedaly platy všem zdravotnickým zaměstnancům.Děsím se divoké restrukturalizace nemocnic a lůžkového fondu veřejných nemocnic a obávám se,že někteří pravicoví politici si akci lékařů vezmou jako záminku odstartování takového procesu.

Odpovězeno: 08. 02. | 10:13Autor: dada

Otázka: Pane hejtmane, neplánujete jako politici podobnou akci jako lékaři za zvýšení svých platů "děkujeme-odcházíme"?Myslím,že "výpovědi" politiků by na stole neležely dlouho.Ale teď jsem si uvědomil, že vy si platy vlastně regulujete sami,takže asi nic.
Kdo přijde další-policie,hasiči,řezníci,pekaři...?

Michal Hašek: rozumím Vaší ironii. akce lékařů Děkujeme,odcházíme je podle mne pochopitelná co do požadavků na systémové změny(neredukuji ji jako média a někteří politici jenom na otázku platů), ale obtížně akceptovatelná svojí formou. Nechci,aby občané ČR-pacienti byli rukojmími v nynějším sporu vlády a lékařů. s chladnou hlavou přepočítejme celkový počet hodin včetně přesčasových na průměrný plat nemocničního lékaře ve veřejné nemocnici a pak si zodpovězme na otázku,zda je normální,že výsledné číslo neodpovídá hodinové sazbě instalatéra, automechanika ... a to není dlouhodobě v pořádku. jsem ale proti siláckým gestům, odchod 4 tisíc lékařů od 1.března bude znamenat omezení akutní zdravotní péče v celé zemi a případné krizové scénáře chodu nemocnic podle mne řeší situaci maximálně na dny a týdny... myslím,že by měl převzít jednání premiér Nečas a neschovávat se před celou situací, nikam neuteče a od 1.března hrozí vážné problémy.

Odpovězeno: 08. 02. | 10:16Autor: Marta

Otázka: Víte o Petici proti kapitulantví na www stránkách Reflexu. Nezdá se Vám, že nebyl dán stejný prostor druhé straně, pacientům, občanům a i neodcházejícím lékařům? Bytostně nesouhlasím s odborářskou akcí. Je lékař, který odejde od pacienta lékař nebo jen zaměstnanec toužící po vyšší mzdě?

Michal Hašek: Hodně jsem už naznačil předchozími odpovědmi, opakuji mám pochopení pro požadavky lékařů na systémové změny českého zdravotnictví (čekají na ně oni i my pacienti už 20 let),ale nemám pochopení pro formu, kterou k jejich prosazování zvolili. jako hejtman musím udělat vše proto,aby občané jižní moravy(to platí pro všechny hejtmany a kraje a samozřejmě i pro centrální vládu) po 1.březnu měly dostupnou akutní zdravotní péči. zákonnou povinnost zajistit svým pojištěncům zdravotní péči mají podle českého práva zdravotní pojišťovny, o tom se málo hovoří a pojišťovny zatím veskrze mlčí o tom,co bude po 1.březnu...

Odpovězeno: 08. 02. | 10:19Autor: Ing. Josef Šalamon

Otázka: Dobrý den.
Proč vy stejně jako ostatní hejtmani, i ministr podléháte jasnému vydírání lékařů. Ta hrstka nemluví za všechny lékaře lékařů je v ČR přes 70 tisíc, opravdu si myslíte, že by všichni odešli. To je nesmysl. Proč tedy tak usilovně chtějí zůstat na svých místech, když ctějí odejít?

Michal Hašek: myslím,že řada lékařů dala výpovědi ze solidarity,aniž řešila co budou dělat po 1.březnu. nevěřím odchodu tisíců lékařů do zahraničí a je jasné,že nedostanou ani nové smlouvy od zdravotních pojišťoven v ČR( alespoň VZP už toto jasně deklarovala příkazem generálního ředitele Horáka). nelíbí se mi však, že budeme muset od příštího týdne v nemocnicích připravovat redukci akutní péče, některá oddělení budou úplně uzavřena, některá budou pracovat v omezeném provozu. věřím v dohodu mezi vládou a lékaři a jasně říkám,že hejtmani povedou obě strany nynějšího sporu právě k dohodě v zájmu pacientů.

Odpovězeno: 08. 02. | 10:22Autor: oficiální český bezdomovec

Otázka: Dobrý den pane Hašek,
jsem už 15 let oficiální český bezdomovec žijící na Slovensku...8 let bez dokladů po rozdělení ČSFR,když se mě stane úraz,musím na Moravu ale tam mě s utrženou šlachou na pravé ruce vyhodili že se to nechává srůst.Musel jsem s hrozící otravou cestovat do Prahy kde mě operovali

Michal Hašek: pokud máte nějaký konkrétní problém v jihomoravských nemocnicích,obraťte se na mne jako na hejtmana kraje

Odpovězeno: 08. 02. | 10:28Autor: Edita Dvořáková

Otázka: Dobrý den, je podle Vás skutečně nutná redukce počtu akutních lůžek v nemocnicích v ČR? A jak velká? Myslíte si, že by se o redukci akutních lůžek mluvilo, i kdyby nebyla akce Děkujeme, odcházíme.
Děkuji.

Michal Hašek: Problém je v tom,kde vzal pan GŘ VZP Horák a následně ministr Heger mediálně slavných 10000 akutních lůžek,které je třeba podle nich zrušit. neviděl jsem žádnou analýzu,která by tomuto výroku předcházela. a veřte,že by byla hodně zajímavá, zejména srovnání nákladů na akutní lůžka ve fakultních nemocnicích a v regionálních nemocnicích(za stejnou operaci dostávají např.rozdílné úhrady). nebráním se přeměně nevyužitých akutních lůžek na lůžka následné péče či sociální lůžka, ale podle jasně nastavených kritérií a ve všech nemocnicích včetně fakultních. na jižní Moravě už od roku 2009 připravuji jednotnou Koncepci veřejného zdravotnictví, do které jsou zapojeny státní i krajské nemocnice, měla by přinést moderní a efektivní podobu veřejných nemocnic, úspory, posílení kvality poskytované péče, ale zároveň samozřejmě zachovat dostupnost veřejného zdravotnictví bez bariér pro občany. pokud se vše podaří, do dvou měsíců chci výstupy představit ministru zdravotnictví.Podotýkám,že koncepci nepíší politici,ale cca 30 předních lékařských odborníků z jednotlivých oborů medicíny za účasti zástupce VZP a nově i ministerstva zdravotnictví

Odpovězeno: 08. 02. | 10:30Autor: Láďa

Otázka: Dobrý den p.hejtmane.Jsem volič čssd a chci se Vás zeptat ohledně odchodu lékařů.Já jsem přesvědčen že min.zdravotníctví neřídí p.Heger ale p.Šnajdr a lidé z ods.Proč nebojujete za odvolání z VZP tohoto škudce ze všech funkcí.Děkuji za odpověď

Michal Hašek: Hezký den, mám pocit z chování a jednání ministra Hegera, že skutečně není pánem ve svém domě a je "obklíčen" lidmi s vazbami na ods a bývalá vedení resortu zdravotnictví právě za ods. ve správní radě vzp má pohodlnou většinu vládní koalice,obsazuje i tzv.10 zástupců vlády,takže míček je na straně ministra Hegera a vládní koalice...

Odpovězeno: 08. 02. | 10:35Autor: Michal Kučera

Otázka: Kdy se v Brně bude stavět nové nadraží ?
Desítky miliard na stavby ve státě
jsou, jak ukazují diletantsky až kriminálně vedené stavby v Praze. Tak
proč se nenajdou penize na nádraží v Brně.

P.S.: Podporuji lékaře. Konečně se někdo dokázal postavit vládě, která bere stát jako svou kořist.

Michal Hašek: bohužel,podle mých informací návrh tzv.Bártovy superkoncepce dopravní infrastruktury nepočítá s projektem železničního uzlu do roku 2025. vedení kraje i města Brna proti tomu důrazně protestuje a budeme se snažit,aby se začalo co nejdříve a s možností čerpat evropské fondy. ono vůbec superkoncepce docela "zazdívá" jižní Moravu i v silničních stavbách (R52,R43,R55,R53...). na kvalitní dopravní infrastrukturu je vázán i rozvoj celého regionu, investorská atraktivita, zájem o turistiku a cestovní ruch...

Odpovězeno: 08. 02. | 10:42Autor: Ondřej Wessely

Otázka: Dobrý den. Mají kraje přesná čísla o počtech lékařů, o výši jejich mezd a mají přehled o toku peněz v nemocnicích? Dávají kraje tichý souhlas s "Kulíškama" v nemocnicích?

Michal Hašek: Děkuji za dotaz. za svůj kraj mohu říci,že máme přesný přehled o počtech lékařů,kteří zůstávají i odcházejí, o vývoji platů nejenom lékařů,ale i dalšího zdravotnického personálu. pracujeme na sjednocení informačních systémů v našich nemocnicích(jmk zřizuje 10 nemocnic), zavedli jsme pravidelné sledování hospodaření a v prvních dvou letech odpovědnosti za JMK jsme docílili celkového pětinásobného zlepšení hospodaření nemocnic. bohužel celostátně nám každý rok Julínek,Šnajdr a spol.od roku 2008 krátili úhradovou vyhláškou peníze pro regionální nemocnice a nepomohla ani schůzka s premiéry Fischerem a Nečasem, nůžky mezi fakultkami a regionálními nemocnicemi se vesele rozevírají ... kulichy jsme nikdy na úrovni krajů neřešili...

Odpovězeno: 08. 02. | 10:44Autor: Marta

Otázka: Ptala jsem se, zda víte o Petici na www. stránkách Reflexu, zda měli prostor pro vyjádření i pacienti a zda lékař, který odejde od pacienta je lékař srdcem a duší. Odpověděl jste, ale nebyla to konkrétní odpověď na konkrétní otázku.

Michal Hašek: Tak ještě jednou. vážím si lékařů,kteří v nemocnicích zůstávají... Pacienti zatím v tomto absurdním dramatu prostor nikde nedostali, jejich zájmy jako občanů krajů se snažíme hájit jako hejtmani z úrovně Asociace krajů

Odpovězeno: 08. 02. | 10:47Autor: Hofírek

Otázka: Jak může ještě vůbec byt pan Sobotka na svobodě a kandidovat,když ten zločin s OKD a byty pro Bakalu by neudělal žádný bezdomovec ,aníž by si to neuvědomil?Jak může brat Ráth 2 platy a mluvit o šetření?

Michal Hašek: Součástí naší kandidatury na funkci předsedy čssd je samozřejmě i celý náš dosavadní politický život a veřejné funkce,které jsme zastávali. ohledně dvou platů kolegy Ratha, já za sebe mohu s klidným svědomím říci, že každý měsíc pravidelně poskytuji dary na charitu, jak jsem po zvolení poslancem slíbil. Podpořil jsem už desítky projektů a na mém pracovním stole leží každý měsíc odhadem 20 nových žádostí o pomoc a podporu, které budu průběžně vyřizovat.

Odpovězeno: 08. 02. | 10:50Autor: Hofírek

Otázka: Jak může ještě vůbec byt pan Sobotka na svobodě a kandidovat,když ten zločin s OKD a byty pro Bakalu by neudělal žádný bezdomovec ,aníž by si to neuvědomil?Jak může brat Ráth 2 platy a mluvit o šetření?

Michal Hašek: Součástí naší kandidatury na předsedu čssd je samozřejmě i naše dosavadní politická kariéra a funkce,které jsme zastávali. Nevím co dělá se dvěma platy kolega rath,já podle svého veřejného slibu každý měsíc odesílám dary na charitní projekty v oblasti sociální péče,dětí a mládeže, již jsem od svého zvolení poslancem v květnu 2010 podpořil desítky konkrétních žádostí a každým měsícem přibývají nové a nové žádosti,které průběžně vyřizuji.Nepotřebuji za to ani oslavné články, ani videodokumenty, ani cedulky s mým jménem...

Odpovězeno: 08. 02. | 11:09Autor: brust

Otázka: Pane Hašku, před 80 lety u duchcovského mostu byli policii zastřelení 4 dělnícdi. Neslyšel jsem Vaše stanovisko k této tragické události, kdy zamřeli otcové hladových rodin a nemohli již zabezpečit výživu a výchovu svých potomků.Pokud se pamatuji, tak asociálové vždicky zradili sliby.

Michal Hašek: Dobrý den, vždy je tragédií,když zemře nevinný člověk, o to více,když zemře na politické demonstraci kulkou z pušky četníka či policisty. Váš dotaz směřuje jinam. ČSSD je a zůstane i pod mým případným vedením moderní levicovou politickou stranou,dále bude prosazovat svobodu,solidaritu a spravedlnost,ovšem nechci být radikální levicí,která pouze vše neguje, posbírá protestní hlasy proti hloupé vládě a následně zůstane sama jako pověstný kůl v plotě. Potom nám nepomůže sebevyšší voličská podpora, třeba i mezi 35-40% hlasů, když nenajdeme partnera pro realizaci našeho programu a obranu sociálního státu. z opozice budeme potom jen dále plakat, plaměnně hřímat,ale to našim voličům a většině občanů české republiky nepomůže. Jsem pro zachování Bohumínského usnesení,tedy pro zákaz spolupráce s KSČM na CENTRÁLNÍ VLÁDNÍ úrovni, v komunální ani regionální politice takový problém nevidím,tam se řeší konkrétní věcné záležitosti a spolupracují všichni se všemi. Pokud má ČSSD modernizovat svůj program,naslouchejme přitom levicovým a levostředovým intelektuálům, odborům,neziskovému sektoru, ale vyvarujme se rad hrobařů několika středových stran či dokonce zakladatelů ODA, kteří se teď cítí být povoláni jako nejlepší rádci ČSSD a porotci kvízů Kdo bude lepším předsedou... Já se chci opřít především o sociální demokraty, o stínové ministry, o odborné komise,jejichž výstupy roky nebyly relevatně využívány,za což někdo konkrétní ve vedení strany nesl roky odpovědnost. Mým myšlenkovým think tankem bude Masarykova demokratická akademie,když opakuji že samozřejmě musíme být stranou otevřenou,naslouchající a diskutující se širokou veřejností. Nemusíme psát úplně nový program, jen přestaňme slibovat všechno všem, odmítněme politiku dalšího zadlužování veřejných financí. zároveň s kritikou pravicové vlády předkládejme vlastní alternativy, nepišmě jen seznamy toho,co po případných vítězných volbách (pokud najdeme vládní a koaliční partnery) zrušíme. Nemůžeme být prostě dále paroubkovskou ČSSD bez Jiřího Paroubka v čele, když jasně dodávám,že si vážím práce Jiřího Paroubka v čele vlády ČR i ČSSD( z pogrossovských 10% vytáhl preference čssd na 33% v létě 2006 a pod jeho vedením čssd zvítězila v krajských i senátních volbách v roce 2008). o to vše půjde za 6 týdnů na brněnském sjezdu ČSSD . Nejenom o osobu předsedy a týmu vedení čssd (rýsuje se střet dua Hašek,Škromach x Sobotka,Rath, ale o celkový styl politiky čssd v budoucích měsících. Žádná vládní dobrodružství, sebevědomá,věcná,programová opozice, která ovšem v zájmu občanů nebude uplaťnovat model nulové tolerance.Máme na to vyhrát v příštích krajských volbách a máme i na to nominovat do prezidenstké volby(prosazujme přímou volbu občany) takovou osobnost, která jako kandidát čssd vystřídá na jaře 2013 na Pražském hradě Václava Klause... Vážení návštěvníci aktualne.cz. Omlouvám se,ale tohle byla dnes poslední odpověď. Těším se někdy příště. S úctou Michal Hašek

 

Právě se děje

Další zprávy