Havel: Policie je v krizi a Langer se usmívá

ves
10. 11. 2007 8:27
Havel kritizoval v Lidových novinách i policejního prezidenta
Václav Havel
Václav Havel | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V policii je tolik průšvihů jako nikdy a ministr i policejní prezident se tváří jakoby nic. S takovou kritikou přišel bývalý prezident Václav Havel v rozhovoru pro Lidové noviny.

Upozornil hlavně na hromadné odchody z Kubiceho Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a na odchod ředitelky Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Renaty Strnadové.

"Ivan Langer často mluví o reformě, mluví hezky, souvisle, zdá se býti mužem na svém místě. Já si tím však vůbec nejsem jistý. Nikdy nebylo tolik průšvihů. Samo sebou byly i za Bublanova ministrování a dříve, ale aby odešlo vedení celého útvaru pro odhalování organizovaného zločinu s padesáti nejlepšími kriminalisty i se svou mluvčí a o den později i vedení protikorupční služby...," řekl Havel pro LN.

Exprezident nedůvěřuje ani ministru Ivanu Langerovi, ani policejnímu prezidentovi Oldřichu Martinů.

"Myslím, že ministr vnitra i policejní prezident by měli být hnáni k odpovědnosti. Já jim prostě už nevěřím. Ale ono to jen tak projde a oba se jakoby nic na nás dál usmívají v televizi," řekl Havel.

Klause si vážím, ale...

Rozhovor se dotkl i Havlova nástupce v čele státu - Václava Klause. Havlovi vadí některé úpravy, které Klaus na Pražském hradě dělá.

"Já například považuji za nesmysl dělat v Salmovském paláci další galerii a dávat klíče příteli Knížákovi. To bude velmi drahé, protože palác je obrácen k jihu a kvůli exponátům a mezinárodním předpisům se budou provádět velmi nákladné přestavby. Na Pražském hradě je už mnoho galerií a nechápu, proč tam má být další," myslí si Václav Havel.

Na druhou stranu ale řekl, že si Václava Klause i přes některé rozdílné názory váží.

"Shodli jsme se s Madelleine Albrightovou, že jedno z našich největších překvapení po odchodu z funkcí je, že máme zábrany kritizovat své nástupce," dodal havel.

 

Právě se děje

Další zprávy