Hašek: Všechny kraje budou vracet všechny poplatky

Domácí Domácí
13. 3. 2009 14:45
Zlínský a Moravskoslezský kraj už nebudou výjimkou
Jihomoravský hejtman Michal Hašek na návštěvě v nemocnici v Ivančicích u Brna.
Jihomoravský hejtman Michal Hašek na návštěvě v nemocnici v Ivančicích u Brna. | Foto: Ondřej Besperát

Telč - Třináct českých hejtmanů se na společném zasedání v Telči shodlo, že sjednotí systém výběru regulačních poplatků v krajských nemocnicích.

"Kraje budou proplácet lidem všechny zdravotnické poplatky - za ošetření u lékaře, položku na receptu, den pobytu v nemocnici i návštěvu pohotovosti," citovala ČTK předsedu Asociace krajů, jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD).

Kraje začaly lidem dobrovolně vracet regulační poplatky v únoru. Sociálnědemokratičtí hejtmani tak splnili své předvolební sliby.

Některé kraje ale vracejí jen některé poplatky. Například zlínské hejtmanství nevrací 30 korun za položku na receptu. Moravskoslezský kraj zase nevrací za pohotovostní ošetření a pobyt v nemocnici. Lidi to mátlo.

"Podle mých informací jsou zastupitelstva Zlínského i Moravskoslezského kraje připravena systém nastavit tak, aby odpovídal systému v celé ČR," řekl Hašek.

V Plzni platí dál složenky

Jedinou zásadní odlišností tak zůstane to, že v Plzeňském kraji budou i nadále peníze lidem posílány na účet nebo složenkou. V ostatních krajích stačí, když pacient podepíše darovací smlouvu, nemusí ani vytahovat peněženku.

Postup krajů nyní šetří ministerstvo vnitra. Úředníci prověřují, jestli kraje odpouštěním poplatků nenakládají nezákonně s krajským majetkem.

Langer dnes na jednání Asociace krajů přijel a hejtmanům sdělil, že podklady z šetření bude mít k dispozici na konci března. Několik týdnů je pak bude analyzovat.

 

Právě se děje

Další zprávy