Hašek: Moje pozice posiluje, stejně jako Sobotkova

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
16. 3. 2013 10:34
Rozhovor se staronovým statutárním místopředsedou ČSSD
Se Sobotkou jsme tandem
Se Sobotkou jsme tandem | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Michal Hašek obhájil post statutárního místopředsedy ČSSD. Jeho zvolení nebylo podle informací Aktuálně.cz ještě ve čtvrtek večer úplně jisté. Nakonec ale předběžné dohody fungovaly.

Během sjezdu se kandidatury na druhého muže sociální demokracie vzdal Lubomír Zaorálek - a Michal Hašek nakonec získal téměř 79 procent hlasů delegátů sjezdu.

Michal Hašek se deklaruje jako muž do tandemu k předsedovi Sobotkovi, přestože na některé věci nemají úplně shodný názor - například na to, komu dát přednost při avizované obměně stínové vlády. 

Oba říkají, že tým, z něhož by mohl vzejít základ příští skutečné vlády, musí doznat změn, avšak Hašek v něm preferuje straníky, zatímco Bohuslav Sobotka přišel s tím, že chce mix straníků a nestranických expertů.

Aktuálně.cz: Získal jste přes 78 procent hlasů. Je to podle vás silný mandát?

Hašek: Určitě. Téměř osmdesátiprocentní volební výsledek volby vnímám jako velmi silný mandát statutárního místopředsedy. 

A.cz: Dobře. Ale oba víme, že ještě během včerejšího večera nebylo vaše zvolení jisté. Neslábne vaše pozice v ČSSD?

Já nevím, kde berete tyhle informace. Myslím, že včera těch nejistých bylo mnohem víc. Byla třeba otázka, zda bude jeden kandidát na předsedu strany, či nikoliv. A oba naše mandáty - jak ten pana Sobotky, tak můj - beru jako velmi silné. Když se podíváte na výsledky posledního sjezdu, myslím, že ani nebyly tak silné, jako ty dnešní. Řekl bych, že naše pozice spíše posiluje.

A.cz: Není chyba, že ani předseda ani vy jste neměli protikandidáty?

Každý měl tady právo navrhnout protikandidáta a jestliže delegáti sjezdu dospěli k názoru, že Bohuslav Sobotka i Michal Hašek dělají svou práci dobře, pak to beru na vědomí. Byla to demokratická tajná volba.

A.cz: Ale třeba ve srovnání se Sobotkovým mandátem je ten váš o něco slabší...

A vy si myslíte, že předseda strany by měl mít slabší mandát než statutární místopředseda? Vy si myslíte, že neexistuje něco jako společná podpora v této věci? Jestli považujete rozdíl třiceti hlasů ze šesti set za oslabení, já nikoliv.

A.cz: Pojďme k vládní odpovědnosti. Bohuslav Sobotka říká, že 23 tisíc členů ČSSD je málo na převzetí vládní odpovědnosti, vy říkáte, že strana má velký rezervoár lidí. Shodnete se třeba na tom, že by stínová vláda měla být mixem straníků a nestranických expertů?

Stínová vláda by měla projít obměnou, a to co nejdříve. Měla by vycházet nejen ze statistických údajů a svazáckých čárek účasti na jednáních stínové vlády, ale z reálné práce konkrétních stínových ministrů. A já vidím u řady kolegů také rezervy. Jde mi o to, zda jsou ti lidé vůbec známí veřejnosti, zda jsou známy jejich alternativní návrhy k řešením, jež navrhují ministři Nečasovy vlády. To bude jedním z hlavních měřítek, podle kterého budeme s Bohuslavem Sobotkou navrhovat určité změny ve stínové vládě.

A.cz: A případné nestranické experty jste schopen akceptovat?

Já na prvním místě upřednostňuji stranického experta. Ale skutečně experta. Pokud se někde rozhodneme jít cestou nestraníka, bude to mít své důvody. Ani takovému řešení se nebráním.

A.cz: Bohuslav Sobotka říkal, že teď bude razantnější. Změní se něco ve vašem přístupu nebo v přístupu celého vedení strany?

Doufám, že se změní přístup celého vedení. Máme totiž politickou odpovědnost za výsledek čtverých voleb v příštím roce. V takovém případě musí naši straničtí kolegové počítat s tím, že budeme razantní.

A.cz: Nebude to ale omezení demokracie zdola?

Žádné omezení zdola neplánujeme, věřím, že ho neplánuje ani Bohuslav Sobotka. Určitě ale po diskusi v novém vedení přijdeme s takovými prvky, jak ovlivnit kandidátky. Aby se nestalo, že se na ně na základě nějakých místních dohod dostali lidé s problematickou minulostí nebo přítomností. Protože je evidentní, že se bude čekat na každou chybu sociální demokracie. A my si žádnou nemůžeme dovolit.

 

Právě se děje

Další zprávy