Gazdík: Kandiduji, abychom neztratili post ve vedení

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
4. 12. 2013 8:03
Pochopil bych, kdyby měl Kalousek na krku trestní stíhání, že ho nezvolí, říká k volbě
Petr Gazdík.
Petr Gazdík. | Foto: Ludvík Hradilek

Rozhovor - Prohození funkcí uvnitř poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové by mohlo ve středu prolomit zablokovanou volbu čtvrtého místopředsedy Poslanecké sněmovny.

Nárokuje si ho TOP 09 jako čtvrtá nejsilnější frakce ve Sněmovně, poslanci ale na minulé schůzi nezvolili jejího kandidáta Miroslava Kalouska. TOP 09 a Starostové proto hned vzápětí nominovali předsedu svého klubu Petra Gazdíka, jinak předsedu hnutí Starostové a nezávislí.

"Vidím to jako nutnost, aby TOP 09 a STAN nepřišly o křeslo místopředsedy jako čtvrtý nejsilnější klub," komentuje svoji nominaci v rozhovoru pro Aktuálně.cz Petr Gazdík.

A Miroslav Kalousek se hned po neúspěšné kandidatuře stal předsedou klubu. Prakticky šlo poslancům TOP 09 hlavně o to, aby měl přednostní právo mluvit ve Sněmovně.

Petru Gazdíkovi se na středeční schůzi postaví jen jediný protikandidát – Tomio Okamura, předseda hnutí Úsvit přímé demokracie. ODS tentokrát už svého kandidáta, poté co neuspěla Miroslava Němcová, do boje nevysílá.

Zbylé kluby už jsou uspokojené: ČSSD má předsedu Sněmovny Jana Hamáčka , po jednom místopředsedovi pak má hnutí ANO 2011, komunisté a konečně i KDU-ČSL, která má sice jeden ze dvou nejmenších klubů, ale z titulu koaličního partnera dostala místo ve vedení dolní parlamentní komory.

Aktuálně.cz: Jak čtete vy ono nezvolení Miroslava Kalouska? Vy zřejmě – alespoň podle hlasů v pozadí – tyto problémy mít nebudete, takže nejde o nechuť dát místopředsednické křeslo TOP 09 a Starostům...

Petr Gazdík: Vidím to minimálně jako popření těch proklamací, které zaznívaly před volbou místopředsedů, a to z různých stran: nebudeme si vzájemně kádrovat kandidáty. Nakonec k tomu došlo. Samozřejmě jsme věděli, že Miroslav Kalousek vzbuzuje emoce – a netajil to ani předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Zkrátka byli jsme si toho vědomi, ale my jsme ostatním jejich kandidáty nezpochybňovali a totéž jsme očekávali od nich.

A.cz: Ale už dřív bylo jasné, že 1. místopředseda může mít problémy – popsal to i deník Insider podle zdrojů z nitra některých politických stran už dva týdny před volbou. Bylo tedy taktické ho nasadit?

Já vyjednával Miroslavu Kalouskovi podporu a zaznamenal jsem právě to, že kádrovat se nebude. Ta podpora, alespoň ta proklamovaná, se zhroutila prakticky těsně před volbou – a jestli s tím pánové a dámy počítali už dřív, tak mi to prostě nesdělili.

A.cz: Ale sám říkáte, že jste si byli vědomi "emocí", které Miroslav Kalousek vzbuzuje. Tak znovu: proč jste takto do té volby šli?

Protože je to zkušený parlamentní politik. A pochopil bych to, kdyby měl na krku trestní stíhání jako někteří nově zvolení kolegové z nových i takzvaně zavedených stran. Ale nemá. A byla to volba TOP 09, koho nasadí.

A.cz: Teď nasazuje vás – předsedu Starostů a nezávislých, tedy ani ne přímo TOP 09...

I to je rozhodnutí klubu, reakce na odpor kolegů ve Sněmovně. A jako nutnost, aby TOP 09 a STAN nepřišly o křeslo místopředsedy jako čtvrtý nejsilnější klub.

A.cz: Takže více konsenzuální tvář?

Tak tohle nebudu hodnotit já, ale ti, kdo půjdou – v tajné volbě – hlasovat.

A.cz: Co když to neklapne?

Tak se z toho nezhroutím, nemyslím, že by se můj život odvíjel od toho, jestli jsem, nebo nejsem funkcionář Sněmovny a jestli mám auto s řidičem, nebo ne. Po autu s řidičem opravdu netoužím. Na druhou stranu neznám nikoho, kdo by s rozkoší prohrával. Takže ano – když do té volby jdu, přeji si být zvolený.

A.cz: Netoužíte po autě s řidičem – to zní populisticky...

To možná ano. A chápu, že zvlášť po výlevech populismu, které zažíváme teď. Ale opravdu si neumím představit, že by mě řidič vozil třeba do Suché Loze. To opravdu ne.

 

Právě se děje

Další zprávy