Fotbalový boss Pelta kandiduje za ODS do kraje

Martina Machová Martina Machová
11. 6. 2012 19:30
Z 27. místa kandidátky by se rád dostal do zastupitelstva
Miroslav Pelta.
Miroslav Pelta. | Foto: Eduard Erben

Praha, Liberec - První muž českého fotbalu Miroslav Pelta kandiduje v letošních krajských volbách za ODS v Libereckém kraji.

Fotbalový boss, který patří dlouhá léta mezi výrazné tváře zdejších občanských demokratů, své kolegy podpoří z 27. místa zdejší kandidátní listiny. Liberecké krajské zastupitelstvo má 45 členů, ODS při posledních volbách do hejtmanství získala jen dvanáct mandátů a skončila v opozici.

"Neznamená to, že bych nechtěl usednout v krajském zastupitelstvu, udělám vše pro to, abych byl co nejúspěšnější," komentoval své místo na kandidátce Pelta. Pro svou ODS i sebe si slibuje hlasy zejména ze sportovního prostředí.

Svou roli v jeho volebním úspěchu pak může sehrát i výsledek letošního Eura. "Když vyhrajeme, bude to pozitivnější, když prohrajeme, negativní," připustil. "To, že jsem předsedou Fotbalové asociace, je spíš plus. Jsem mediálně známější," uvedl rovněž.

Podle v současnosti platného zákona je v krajských volbách potřeba na přeskočení do čela kandidátky deset procent preferenčních hlasů. V legislativním procesu je ale jeho novela, která srovnává pravidla s komunálními a parlamentními volbami na pět procent.  

Pelta dosud působil pouze v komunální politice. Do zastupitelstva Jablonce nad Nisou se opakovaně dostával právě z volitelných míst kandidátky. Jeho osobní výsledek byl ovšem spíše průměrný, než že by patřil mezi pravidelné "skokany".

Při posledních volbách na jabloneckou radnici kandidoval z šestého místa. Co se týče finálního pořadí, umístil se ovšem až na osmém místě. V té době přitom již řídil jablonecký ligový tým. Předsedou Fotbalové asociace se stal v listopadu 2011.

"Volal Pelta..."

Jméno Miroslava Pelty neslyší poprvé jen fotbaloví fanoušci. Zaznamenali jej totiž i policisté během odposlechů korupční "kapříkové aféry" mezi manažerem Viktorie Žižkov Ivanem Horníkem a šéfem komise rozhodčích a místopředsedou fotbalového svazu Milanem Brabcem.

Legendárním jej pak učinilo scénické zpracování jejich hovorů od dua Petr Čtvrtníček - Jiří Lábus pod názvem Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit.  

 

Právě se děje

Další zprávy