Fischerová: Občanské fórum? Jsme o 23 let deziluzí dál

Radim Klekner Radim Klekner
28. 1. 2013 17:39
Od Zemana můžeme očekávat tvrdé prosazování vlastního názoru, říká Fischerová
Táňa Fischerová v prvním kole prezidentské volby získala 3,2 procenta odevzdaných hlasů.
Táňa Fischerová v prvním kole prezidentské volby získala 3,2 procenta odevzdaných hlasů. | Foto: Kateřina Vítková

Praha - Klíčové hnutí Táni Fischerové chce jít do parlamentních voleb. V rozhovoru s Aktuálně.cz jeho předsedkyně připouští, že se může během kampaně spojit s některými menšími subjekty.

Fischerová je tak po Karlu Schwarzenbergovi a Jiřím Dienstbierovi dalším z poražených prezidentských kandidátů, kdo po historicky první přímé volbě začíná obracet další pozornost do stranické politiky.

A.cz: O čem vás přesvědčilo první kolo prezidentské volby?

Věděla jsem, že to bude test naší společnosti, který ukáže rozložení sil. Ukázalo se, že si sice společnost přeje změnu, zároveň se ale rozhoduje pro silné muže moci a peněz.

A.cz: Český volič ve druhém kole opět volil to, co je v jeho očích menší zlo…

Samozřejmě, a právě tomu jsme se chtěli vyhnout. Takhle mohli být oba kandidáti voleni starým způsobem volby. Lidé ukázali, že nejsou připraveni vybrat si jiné cesty než ty, které jsou tady nastaveny.

A.cz: Co říkáte na vlastní výsledek druhého kola?

Myslím, že si lidé opět zvolili silného a autoritativního muže. Často volají po změně, ale pak volí ty, kdo utuží daný stav. Pokud lze soudit z minulých činů Miloše Zemana i z jeho slov, můžeme spíše očekávat další napětí, tvrdé prosazování vlastního názoru a konfrontační politiku, a to ke zlepšení atmosféry v zemi nepovede.

Kdo se řídí ideály, je stará vykopávka

A.cz: Česká společnost podle mnohých hlasů trčí v hluboké krizi, která je především mravní. V čem vidíte její hlavní příčiny?

Se svým Klíčovým hnutím se chce zúčastnit parlamentních voleb.
Se svým Klíčovým hnutím se chce zúčastnit parlamentních voleb. | Foto: Kateřina Vítková

Především... O mravnosti a idealismu se poslední léta začalo mluvit jako o starém nepotřebném harampádí. Většina říká: To nám sem netahejte, praxe je jiná a mravnost je jenom vyprázdněný pojem. Tak každý, kdo se chce řídit nějakými ideály, je vlastně stará vykopávka, která v dnešním světě nemá šanci na úspěch. Což je do jisté míry pravda.

Úspěch a mravnost se už dávno rozešly. Pak jako důsledek přichází nevíra v to, že vše může být jinak. Lidé už jsou tak zdeptaní, že mají pocit, že se nic nedá změnit.  Že jsou všichni jenom kolečky v nějakém soukolí.

A.cz: Co se týče příčin té krize, nejsou to jenom špatní politici se špatnými - ani ne tak ideály, jako idejemi. Každý z nás přece nese svůj díl odpovědnosti, včetně médií…

Mám ráda Karla Jasperse a jeho čtyři druhy vin. Někteří nesou vinu metafyzickou, jiní kriminální či politickou, tu jednu neseme všichni, že jsme to prostě vzdali.  Politická vina je ale větší, protože si volíme politiky, aby dobře spravovali naši zemi, a ti to nedělají.

Lidé se spravedlnosti nedovolají a to vede ke strašlivé deziluzi. Politika a ekonomika jsou dnes propojeny do jednoho celku a nikdo už neví, jestli rozhodují politici, nebo ty mocné skupiny v zákulisí.

A to je ten problém, že si zvolíte někoho, kdo slouží někomu úplně jinému. Dokud nepochopíme, že právo a spravedlnost a politika a morálka jedno jsou, nepohneme se z místa.

A.cz: Není tedy na čase znovu založit Občanské fórum?

Něco takového určitě ano, jenomže jsme o třiadvacet let deziluzí dále. Lidé mohou říct, tohle už tady bylo, pohleďte, jak jsme byli nadšení a jak to dopadlo.

Samozřejmě že každý nese svůj díl viny, dnes to ale lidé mají všechno těžší. Mají co dělat, aby se uživili, nemají čas, aby se dále vzdělávali a získávali informace, jsou unavení.

Vše je důsledkem toho, že se tady rozkládá sociální spravedlnost, a tam kde není sociální spravedlnost, není ani demokracie.

Oživení ekonomické demokracie

A.cz: Jste předsedkyní politické strany Klíčové hnutí…

Já nemám ráda to označení politická strana. Jsme politické hnutí.

Klíčové hnutí chce obnovit prvorepublikové družstevnictví.
Klíčové hnutí chce obnovit prvorepublikové družstevnictví. | Foto: www.prezidentkatf.cz

A.cz: Dobře. Můžete krátce shrnout hlavní body vašeho programu?

Vedle obnovy všech oblastí života v naší zemi jsme náš program postavili na dvou pilířích. Ten první je oživení tzv. ekonomické demokracie. V každé zemi, počínaje Německem přes Rakousko a Skotsko až po Ameriku, tyto modely fungují. Vedle soukromého a státního sektoru v nich funguje také společenské vlastnictví.

Kromě toho jsou tady i modely nového chování některých vlastníků. Buď podnik vlastní zaměstnanci, nebo se vlastník rozhodl, že nebudou rozhodovat manažeři, ale zaměstnanci budou společně participovat na rozvoji podniku. Jsou pak motivováni pracovat co nejlépe. Dělí se i o zisk, ti nejvýše postavení nemají více než čtyřnásobek průměrného platu. Překonávají tak lépe i současnou krizi.

Přitom se už neví, že za první republiky jsme byli, co se společného vlastnictví, tedy družstevnictví týká, mocností s největší sítí družstev v Evropě a jezdili nás obdivovat z celého světa. Byla to družstva umělecká, zemědělská, řemeslná, samozřejmě do určitého objemu výroby, protože pokud se z toho stal velkopodnik, přestávalo to fungovat.

Souviselo to také s kampeličkami, tedy s levným úvěrováním, a zisk byl věnován na projekty sloužící celku, na různé kulturní či sportovní spolky, což vedlo k obrovskému rozvoji venkova, tedy opačnému procesu, než zažíváme dnes. V programu máme i místní měny.

A.cz: A ten druhý pilíř…

Další část našeho programu je organizace společnosti podle principu sociální trojčlennosti, který přivedl na svět počátkem minulého století rakouský filosof Rudolf Steiner. Každá ze tří základních oblastí, ať už je to politika, ekonomika či kultura, má být oddělena od ostatních dvou a fungovat samostatně.

O ekonomice nemají rozhodovat politici. Politika má nastolovat rovné vztahy mezi všemi oblastmi života. Třetí oblast, tj. vzdělávání, kultura a víra, musí být naprosto samostatná a nesmí být ovlivňována ani ekonomikou, ani politikou.

V prvním kole voleb chtěla dát Fischerové hlas řada lidí, nakonec se ale lekla nástupu Zemana a volila toho, o kom si myslela, že ho snáze porazí.
V prvním kole voleb chtěla dát Fischerové hlas řada lidí, nakonec se ale lekla nástupu Zemana a volila toho, o kom si myslela, že ho snáze porazí. | Foto: Facebook, Prezidentka Táňa Fischerová

Každý chce být kohoutem na vlastním smetišti

A.cz: Neobáváte se ale, že vám prosazování myšlenky družstevnictví, u kterého se leckomu vybaví to socialistické, může uškodit?

Ke kritice tohoto principu vede neznalost. Prvorepublikové družstevnictví je něco, co funguje všude. Komunistické družstevnictví bylo něco jiného, komunisté jen vytunelovali tuhle myšlenku, centralizovali a změnili ji.

Jeden z prvních zákonů, který po roce 1948 vydali, byl úder proti družstevnictví. Dnes se mluví jen o tom, co vzali komunisté soukromým zemědělcům, nikde se ale nemluví o tom, co zabavili prvorepublikovým družstvům.

Prvorepublikové kampeličky byly v roce 1989 obdobně zdiskreditovány špatným zákonem a špatnou kontrolou. Už nevím, jestli to bylo ministerstvo financí, ČNB, nebo obě instituce. To, co tady ale vzniklo, nebyly skutečné kampeličky. Některé přesto přežily a fungují.

A.cz: Je vám jasné, že pokud se dostanete do Parlamentu a získáte nějaký větší podíl hlasů, že nebudete moci vládnout sami?

Ano, pokud se ale začne měnit společnost, začnou se měnit i ty stávající strany. Budou vědět, že je tady silná objednávka systém změnit. Pokud se do Parlamentu nedostaneme, můžeme upozorňovat na jednotlivé nepravosti, těžko ale můžeme něco změnit.

A.cz: Budete zkoušet se ještě předtím nějakým způsobem spojit či spolupracovat s jinými subjekty, jako je Veřejnost proti korupci či Nadační fond proti korupci?

S Veřejností proti korupci spolupracuji, já jsem byla dokonce jednou z jejích spoluzakladatelů…

A.cz: Myslím na politické úrovni. Oni sami před časem naznačili, že by se mohli přeměnit na politický subjekt.

Politické hnutí založené jen na boji s korupcí nemůže uspět. Měnit se musí celý systém a všechny jeho složky. Nestačí jen bojovat proti korupci, protože to není náhodný jev. Korupce je prorostlá do systému, a chcete-li s ní bojovat, musíte změnit systém.

A.cz: Za poslední dva roky vznikla celá řada nových politických hnutí, která všechna chtějí totéž, tedy změnu společnosti. Přispívají ale jen k naprosté atomizaci mimoparlamentní opozice…

Ano, každý chce být kohoutem na vlastním smetišti. Já jsem ale přesvědčena, že jsou tady některé subjekty, které by toho schopny byly. Vše je jen věcí diskuse o tom, na čem se můžeme shodnout.

Měla by to být diskuse otevřená, bez toho, že by někdo byl majitelem absolutní pravdy.  Pak se s některými malými subjekty můžeme dobrat shody.  

 

 

Právě se děje

Další zprávy