Fischer míří na Kalouska: Policie prověří arbitráže

Domácí Domácí
21. 10. 2013 15:03
Ministerstvo financí končí v resortu hloubkové šetření.
Miroslav Kalousek.
Miroslav Kalousek. | Foto: Vojtěch Marek

PrahaMinisterstvo financí plánuje další kontrolu práce svých předchůdců v čele s Miroslavem Kalouskem.

Po prohlášení, že za předchozího vedení se na ministerstvu tolerovala šikana i podvody se schvalováním služebních cest, se navíc rozhodlo přitvrdit.

Podle serveru Česká pozice plánuje podat trestní oznámení kvůli narovnání v arbitrážních sporech se zahraničními firmami.

"Bude podáno trestní oznámení pro porušování povinností při správě cizího majetku na neznámého pachatele v souvislosti s narovnáními v arbitrážních sporech," řekl serveru důvěryhodný zdroj z ministerstva.

Na přímý dotaz Aktuálně.cz ale ministerstvo tuto informaci nepotvrdilo, pouze uvedlo, že právě ukončuje hloubkové šetření a jakékoli výsledky z něj oznámí až po volbách.

Za ministerstvo byl více než šest let odpovědný Kalousek, podle serveru tak má policejní vyšetřování mířit právě na něj.

Týkat by se každopádně mělo narovnání se zahraničními firmami, které České republice hrozily soudními spory či arbitrážemi. Neznámý pachatel by tak měl být viněn z toho, že státní peníze, o kterých se rozhodovalo tajně, šly k často neprůhledným firmám, navíc i v případě, kdy to nebylo nutné.

Fischer: vše řekneme po volbách

Ministerstvo ale informaci o podání trestního oznámení nepotvrdilo. "Mohu pouze potvrdit, že v těchto dnech je ukončováno hloubkové šetření expertů ministerstva financí, kteří prověřují fungování samostatného oddělení 9006," sdělil Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Ondřej Šrámek.

Oddělní 9006 s názvem Mezinárodní ochrana investic a zahraniční pohledávky podle webu ministerstva "zabezpečuje tvorbu strategií pro probíhající a očekávané mezinárodní a vnitrostátní spory vedené z titulu smluv o podpoře a ochraně investic, koordinuje a řeší spory vyplývající z těchto smluv".

Podle Jana Fischera budou výsledky šetření i případné další kroky oznámeny až po volbách. 

"Nechci, aby mnohaměsíční práce expertů ministerstva financí byla zneužita pro předvolební boj. Stejně tak nechci, aby exministr Kalousek zjištěné závažné důkazy bagatelizoval a znevěrohodňoval právě s odkazem na jejich účelovost v době vrcholící volební kampaně," vysvětlil Fischer.

Ušetřené desítky miliard

Narovnání, která by mělo trestní oznámení napadnout, probíhala na ministerstvu podle vzoru, který vznikl během Kalouskova působení ve vládě Mirka Topolánka a který vznikl v rámci kauzy Nomura.

Narovnání s japonskou bankou po prohrané arbitráži kvůli pádu Investiční a poštovní banky (IPB) ovšem podepsal již v roce 2006 Kalouskův předchůdce Vlastimil Tlustý. Na tento případ tak podle serveru trestní oznámení nemíří.

Kalousek si za způsobem, jakým se při řešení arbitráží postupovalo, stojí, podle jeho slov ušetřily daňovým poplatníkům desítky miliard korun.

"Ponechávám na čtenáři, aby posoudil, zda toto neuchopitelné a mlhavé prohlášení je korektním postojem úřednického ministra anebo zákeřným předvolebním útokem, na který v podstatě nelze reagovat," reagoval na Fischerova slova.

Kalousek na útok čeká

Podle serveru navíc Kalousek nebude trestním oznámením překvapen, z neoficiálních rozhovorů s lidmi z jeho okolí totiž vyplývá, že již několik týdnů čeká útok. Podle České pozice prý dokonce prohlásil, že do voleb bude "v teplácích", tedy ve vězení.

Kritické hlasy vůči Kalouskovi se z ministerstva za poslední dobu ozývají již podruhé. Necelé dva týdny před volbami totiž současný šéf ministerstva Jan Fischer prohlásil, že ministerstvo během působení Kalouska porušovalo zákony.

Vedení oddělení mělo zakrývat docházku u údajně protežovaných zaměstnanců ministerstva a schvalovat jim služební cesty, ke kterým nikdy nedošlo. Na druhou stranu prý ministerstvo nekonalo, když se dozvědělo o šikaně na pracovišti.

"Jsem naprosto přesvědčen, že Miroslav Kalousek o tomto systému musel vědět, otázkou zůstává, proč resort záměrně takto vedl," dodal Fischer. Kalousek nařčení odmítl, Fischer se podle něj prohlášením definitivně zesměšnil.

 

Právě se děje

Další zprávy