Film o volbě: Co kdyby se další vzdali, uvažoval kníže

Tereza Šídlová
18. 3. 2013 21:20
Dokument představuje zákulisí vyostřené prezidentské volby. Nejblíž byl štáb knížeti
Televizní debata mezi Schwarzenbergem a Zemanem.
Televizní debata mezi Schwarzenbergem a Zemanem. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Která celebrita řídí autobus Jany Bobošíkové, s kým si milovník moravského vína Miloš Zeman dá i pivo a kdy se zlobí Karel Schwarzenberg.

Nový dokument Hledá se prezident ukazuje divákům pikantnosti z prezidentské volby, ale i detaily z politického zákulisí, například taktiku "jediného pravicového kandidáta" Schwarzenbergových lidí.

Filmaři slibovali především přístup do štábů. Nejblíž se podle režiséra Tomáše Kudrny dostali ke Schwarzenbergovi.

"Nejotevřenější byli Jiří Dienstbier a Karel Schwarzenberg. Schwarzenberg a jeho tým byli otevření v tom smyslu, že nám dovolili natáčet i některé strategické porady," říká režisér Kudrna.

"Jediný pravicový kandidát"

Z jednoho takového sezení ze začátku ledna vyplyne, že Schwarzenbergovi lidé projednávali taktiku  "jediného pravicového kandidáta". To znamená, že by se Schwarzenbergovu štábu podařilo přemluvit některé z názorově blízkých kandidátů, aby odstoupili ještě před začátkem volby.

"Jedna věc je mediální a druhá odmakat to i politicky," řeší se u Schwarzenberga možnost jednat s některými kandidáty v souvislosti s 10. lednem, tedy zákonnou lhůtou k odstoupení prezidentských kandidátů.

Jestli se ale plán začal realizovat, už dokument neříká.

Že se tak mělo dít, dokládá pak i zachycená debata ve štábu Vladimíra Franze.

"Jsou hrozně vyhrocený, mohli bychom po nich chtít to samý, tváří se, jako by ta jejich cesta byla ta jediná správná," říká o "Karlových lidech" a jejich údajném přemlouvání mluvčí Franze Jakub Hussar.

Averze "franzovců" vůči Schwarzenbergovi je z dokumentu patrná a pravděpodobně vysvětluje i to, že Vladimír Franz ve druhém kole volby podpořil Miloše Zemana.

Už zmíněný Hussar po oznámení volebních výsledků z prvního kola volby ve svém štábu také mluví o tom, že Česku bude vládnout "Rakušan, kterému není rozumět", s kolegyní zmiňují i to, že manželka současného ministra zahraničí není Češka.

Právě tyto teze se v druhém kole volby staly klíčovými tématy antikampaně proti Schwarzenbergovi.

S Kačenkou na Facebook

Mladé voliče měla Zemanovi přilákat jeho dcera Kateřina.
Mladé voliče měla Zemanovi přilákat jeho dcera Kateřina. | Foto: CPA Eduard Erben

Přestože tvůrci dokumentu avizovali, že právě před druhým kolem se jim ještě více otevřely dveře do Schwarzenbergova štábu, příliš detailů z něj však dokument nepřináší.

Právě v této době přitom probíhaly nejkontroverznější okamžiky kampaně, které i česká justice označila za protizákonné a lživé, jako byl například "sudetský" inzerát v deníku Blesk. Hořela i ostrá kampaň zacílená na Schwarzenbergův život v emigraci a na jeho rodinu.

Z momentek na poradách u Miloše Zemana zase vyplynulo například to, že v druhém kole volby jeho štáb v podstatě vypustil Prahu, kde "panovala u intelektuálních vrstev a studentů hysterie", a soustředil se spíš na voliče mimo velká města. Na mladé voliče ze sociálních sítí zase byla "nasazená" dcera Miloše Zemana, devatenáctiletá studentka Kateřina.

Současného prezidenta ale snímek prezentuje spíše jako bodrého politika, který má většinou nejvíc starostí s tím, kde se smí kouřit a kde ne, nebo kdy si bude moct dopít svůj koňak. Narážkami na Zemanovu zálibu v alkoholu pak nešetří ani další kandidáti.

Dokument také přináší unikátní snímky ze zákulisí štábu Jana Fischera po hořké prohře tohoto kandidáta, který na své prezidentské ambice vsadil takřka všechno - peníze i svou práci. Bývalý úřednický premiér totiž po prohře zmizel z očí veřejnosti.

Dokument vznikal od června loňského roku.

"Nikomu jsme nenadržovali a ani jsme nikoho nepotápěli. Ona to totiž naše metoda práce ani moc neumožňovala. Vždycky jsme se snažili být u nějaké situace a tu věrně zaznamenat bez ohledu na to, jestli se nám kandidát líbí, nebo ne," dodává režisér Kudrna.

Snímek bude v kinech k vidění od 21. března.

 

Právě se děje

Další zprávy