Filip: Voliče komunistů zastrašovali

Jakub Antoš
3. 6. 2006 22:00
ROZHOVOR - KSČM i já preferujeme utvoření vlády národní shody, říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz šéf komunistů Vojtěch Filip. Uvnitř: GALERIE
Vojtěch Filip ve volební den.
Vojtěch Filip ve volební den. | Foto: Ludvík Hradilek

A: Co myslíte pojmem "národní shoda"?

Tím myslím vládu, která by přispěla k uklidnění zjitřené volební nálady ve společnosti. Rádi bychom, aby došlo k zasypání příkopů mezi lidmi a obnovení poničených mostů.

A: Premiér Jiří Paroubek upozornil prezidenta Klause na to, že vládní většinu má levice. Byli byste ochotní podpořit menšinovou vládu ČSSD?

Nevyhýbáme se žádným variantám řešení, ale tuto možnost nepreferujeme. Jak jsem řekl, jsme pro vládu národní shody.

A: Za jakých podmínek by bylo možné uvažovat o podpoře ČSSD? Měli byste nějaké personální požadavky? Například křeslo předsedy Poslanecké sněmovny?

To je rozšířený omyl sdělovacích prostředků, že KSČM jde o významné posty. Takovou politiku my neděláme. Konkrétní podmínky si nechám na případná povolební jednání.

A: Jste spokojený s výsledkem KSČM ve volbách?

Nemáme důvod ke spokojenosti, když jsme přišli o část voličů. Považujeme to ale za nový začátek.

A: Co je podle Vás důvodem propadu KSČM ve volbách? Myslíte, že to mohly ovlivnit i akce jako sběr volebních lístků KSČM a další?

Infobox
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

To nepochybně ano. Byla to celkově brutální kampaň. Spousta voličů se bála hlasovat pro komunisty - kvůli nenávistným kampaním vedeným proti KSČM. Takové útoky se dají označit za naplnění skutkové podstaty trestného činu maření průběhu voleb. To se ve slušné společnosti nedělá.

A: V letošních volbách se do sněmovny dostala nově Strana zelených. Myslíte, že se z ní stane stabilní politická strana anebo jde o krátkodobou záležitost?

Byli jsme svědky podobných případů, kdy se silným mediálním tlakem dostala některá strana nad pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Parlamentu. Ať šlo o ODA nebo Unii svobody. A obě skončily. Zelení se mohou stát stabilní stranou, když budou důsledně prosazovat ekologickou politiku jako její partněři v Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy