Filip nemá funkci ve sněmovně jistou

Pavel Baroch
28. 6. 2006 0:00
Praha - Komunista Filip si nemůže být jist místem místopředsedy sněmovny. Uškodil mu i dokument, podle něhož se v roce 1986 upsal StB.
Vojtěch Filip
Vojtěch Filip | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených nejspíš nepodpoří v křesle místopředsedy sněmovny komunistu Vojtěcha Filipa. Jedním z podstatných argumentů je dokument, který v pondělí zveřejnil senátor Martin Mejstřík a který přinesl také deník Aktuálně.cz.

Dokument má být důkazem, že se Filip v roce 1986 upsal spolupráci s komunistickou Státní bezpečností.

Senátor Martin Mejstřík.
Senátor Martin Mejstřík. | Foto: Aktuálně.cz

Dokument, ve kterém se předseda KSČM Vojtěch Filip zavazuje ke spolupráci s StB.
Dokument, ve kterém se předseda KSČM Vojtěch Filip zavazuje ke spolupráci s StB. | Foto: Aktuálně.cz

Bez podpory aspoň jednoho koaličního poslance nemohou KSČM a ČSSD opětovné zvolení Filipa do vedení sněmovny prosadit - strany dají dohromady jen sto hlasů.

"Otázkou je, zda by Vojtěch Filip měl za těchto okolností kandidovat," řekl odstupující ministr životního prostředí a staronový poslanec Libor Ambrozek z KDU-ČSL.

"Nebudu volit Vojtěcha Filipa do vedení sněmovny," připojil se Ambrozkův stranický kolega Cyril Svoboda.

Koalice je proti komunistům v čele sněmovny

Poslanec Marek Benda z ODS míní, že kromě poslanců, kteří komunisty nevolí do čela sněmovny z principu, by se po zveřejnění takzvaného vázacího aktu mohli ve sněmovně objevit ještě i další Filipovi odpůrci. "Věřím, že by tady mohlo být pár lidí, kteří si řeknou, že tohle už je příliš," soudí Benda, podle něhož by ve vedení první komory sněmovny neměl být ani jiný komunista.

"Zatím není jisté, zda by se vůbec nějaký zástupce komunistů měl dostat do vedení sněmovny," podotknul Benda.

Miroslava Němcová
Miroslava Němcová | Foto: ODS

Stejný názor má i kandidátka ODS na předsedkyni sněmovny Miroslava Němcová. "S komunisty k sobě máme daleko - programově i personálně," řekla Aktuálně.cz Němcová.

Také lidovecký poslanec Ambrozek soudí, že by mezi místopředsedy první parlamentní komory neměl být žádný poslanec KSČM. "V našem klubu jsme se bavili o tom, že nemusí být podmínkou, aby byl komunista ve vedení sněmovny. Bylo to ještě před tím, než byly zveřejněny informace senátora Mejstříka," řekl Ambrozek.

"Já osobně si myslím, že by KDU-ČSL neměla podpořit komunistu ve vedení sněmovny, že to byla v minulém volebním období chyba," dodal Ambozek.

Podpořit Filipa nebudou zřejmě chtít ani zelení - i když strana se zatím na společném postupu nedomlouvala.

"Za sebe mohu říci, že pro pana Filipa hlasovat nebudu. Aniž bych chtěl znehodnocovat hlasy, které komunisté získali - já KSČM hodnotím podle politického vyjádřování a tato strana nemá mou důvěru," uvedl šéf Strany zelených Martin Bursík.

Navrhneme opět Filipa, říká poslanec KSČM

Komunisté ale za svým předesdou stojí.

Poslanec této strany Pavel Hojda nevidí důvod, aby po zveřejnění Mejstříkova dokumentu KSČM znovu nenavrhla na místopřednický post Filipa. "Náš klub nemá sebemenší důvod tento návrh měnit," řekl Aktuálně.cz Hojda. "Víme, že spoustu takzvaných vázacích aktů bylo podepsáno formálně, anebo byly podpisy dokonce zfalšovány."

KSČM čeká na výsledky voleb
KSČM čeká na výsledky voleb | Foto: Ludvík Hradilek

Hojda proto soudí, že by Mejstříkův dokument neměl mít vliv na případné opětovné zvolení Filipa místopředsedou sněmovny. "Něco jiného by bylo, kdyby bylo prokázáno, že pan Filip úmyslně spolupracoval s StB. S ohledem na to, že tu platí určité zákony a s ohledem na morální profil této společnosti, by to vliv na zvolení mít mohlo," poznamenal Hojda.

Připomněl rozhodnutí soudu z roku 1992, podle něhož Filip nebyl vědomým spolupracovníkem StB.

"Rozhodnutí soudu je jednozančné a nezpochybnitelné. Pokud někdo nechce respektovat soudy, neměl by být ani senátorem," dodal Hojda v narážce na prohlášení senátora Mejstříka, který rozhodnutí soudu právě kvůli Filipově podpisu na dokumentu StB kritizoval.

ČSSD nejspíš Filipa znovu podpoří

Na rozhodnutí soudu se odvolávají také špičky ČSSD, která nejspíš Filipa při volbě místopředsedy sněmovny podpoří.

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek | Foto: Ondřej Besperát

"Pan Filip, pokud vím, má za sebou soud, který pro něj dopadl pozitivně. Nevěřím žádným novým důkazům," řekl Aktuálně.cz předseda sociální demokracie Jiří Paroubek.

Místopředseda strany Zdeněk Škromach uvedl, že by ve sněmovně měl být zachován princip poměrného zastoupení, tedy že by i klub KSČM měl mít nárok na svého člověka ve vedení první komory parlamentu. "Zda ovšem pak budou všichni zvoleni, to záleží na vůli poslanců," řekl Škromach. Sám nevidí důvod, proč nepodpořit Vojtěcha Filipa, pokud ho komunisté opravdu navrhnou.

"Dá se očekávat, že podpora z naší strany bude," odhadl Škromach, který zveřejnění Mejstříkova dokumentu označil za sezónní záležitost. "Takové informace se objevují pravidelně před volbami, v nichž pan poslanec Filip figuruje," dodal Škromach.

 

Právě se děje

Další zprávy