Energetická bezpečnost se změní, rozhodla vláda

ČTK ČTK
17. 8. 2011 13:11
Konečný dokument chce ministerstvo průmyslu a obchodu dokončit příští rok
Elektrárna Hodonín
Elektrárna Hodonín | Foto: ČEZ

Praha - Vláda schválila východiska pro koncepci surovinové a energetické bezpečnosti České republiky. Samotnou koncepci chce ministerstvo průmyslu a obchodu předložit pravděpodobně příští rok.

Nová koncepce se bude zabývat využíváním nejrůznějších energetických zdrojů od jaderné energetiky přes teplárenství až po dodávky ropy. Podle premiéra Petra Nečase by se měly využívat domácí zdroje. 

Samostatný dokument chybí

"Naše surovinová a energetická bezpečnost musí vycházet z aktualizované podoby Státní energetické koncepce a Státní surovinové politiky. Oba dokumenty chceme dokončit v závěru letošního roku," uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Bezpečnost Česka v této oblasti zatím řeší jen okrajově některé jiné strategické materiály, zejména Státní energetická koncepce nebo připravovaná aktualizace Státní surovinové politiky či Bezpečnostní strategie ČR. Samostatný dokument dosud chybí.

Dnes schválený materiál neřeší jen domácí zdroje, ale zabývá se i situací na globálních trzích. Východiska pro koncepci vymezují rizika a stručně navrhují možná řešení, mezi která patří například další diverzifikace zdrojů a přepravních cest nebo posilování infrastruktury. Stát chce také přilákat více zájemců do technických škol, aby energetika i těžební průmysl získávaly nové odborníky.

 

Právě se děje

Další zprávy