Emoce v Plzni: Provinční útok VV, zlobí se Pospíšil

Jakub Novák
9. 3. 2012 14:40
Podle Pospíšila hledá Dobeš problémy na nesprávných místech
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministr Josef Dobeš ve čtvrteční kritice svého vládního kolegy Jiřího Pospíšila zřejmě přestřelil.

Na tiskové konferenci k prodloužení akreditace plzeňským právům prohlásil, že ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) nedotáhl ve funkci děkana této fakulty do konce své sliby.

"Ve své nominační řeči slíbil navrácení dobrého jména fakulty a provedení reforem. Po půl roce si odešel na ministerstvo spravedlnosti," kritizoval ho Dobeš.

Podle Pospíšila se jedná jen o další provinční útok Věcí veřejných vůči jeho osobě.

Ministr Pospíšil tvrdí, že už od počátku sliboval, že zůstane jeden akademický rok a že provede nutné reformy. A obojí podle svých slov i splnil.

"Došlo k vyšetřování podezřelých kauz, změnám v přijímacím řízení, odchodu části přebytečných učitelů, změně vnitřních předpisů a dalším krokům," komentuje to Pospíšil.

Potvrzuje to i Jiří Smrčka z akreditační komise.

"Shledali jsme, že reformy jsou nastartované a že pokud bude fakulta takto pokračovat, podaří se ji stabilizovat," tvrdí Smrčka.

Fakulta tehdy dokonce získala zpět právo udělovat malé doktoráty.

Dobešova nehoráznost

Aby toho nebylo málo, vzal si Dobeš na mušku i bývalého plzeňského profesora Karla Eliáše a některé jeho kolegy, kteří podle něj odešli před dokončením reforem, aby v Praze založili soukromou právnickou školu.

"Považuji za nekorektní a nehorázné říct toto o profesoru Eliášovi. On pro tu školu dýchal a snažil se ji reformovat," hají ho Pospíšil.

Profesor Karel Eliáš.
Profesor Karel Eliáš. | Foto: Vojtěch Marek

Útok na sebe prý Pospíšil bere jako součást politiky, ke kritice profesora Eliáše - který je mj. hlavním autorem nového občanského zákoníku - už ale tak shovívavý není.

"Lidsky se mě to dotýká," říká.

Podle Eliáše byli on a jeho kolegové z fakulty vyštváni represivními kroky tehdejšího děkana Květoslava Růžičky.

"Prostě jsme v tom prostředí už nechtěli déle působit," říká Eliáš. Myšlenka založení soukromé školy podle něj vznikla až později.

 

Právě se děje

Další zprávy