Důchody se zvýší. Minimálně. I tak to vyjde na miliardy

Domácí ČTK Domácí, ČTK
29. 9. 2010 16:15
Průměrný důchod se měsíčně zvýší o 371 korun
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Od nového roku se zvýší průměrný důchod o 371 korun na 10 494 korun měsíčně. Vláda o tom rozhodla na středečním zasedání. Jedná se o minimální navýšení, které vyžaduje zákon.

"Pro větší navýšení tady není ekonomický prostor," vysvětlil na tiskové konferenci ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Schválení valorizace znamená nárůst reálné výše důchodů o 1,4 procenta. Základní výměra se zvýší o 60 korun na 2230 korun měsíčně a procentní výměra každého důchodu přiznaného před koncem letošního roku o 3,9 procenta.

Na zvýšení důchodů pro příští rok vyčlení stát z rozpočtu 12,899 miliardy korun. Nárůst se týká všech typů důchodů, tedy nejen starobních, ale i invalidních, vdovských, vdoveckých a sirotčích.

Navýšení příspěvku

Vláda také schválila navýšení zvláštního příspěvku k důchodům účastníků odboje vedeného za osvobození Československa, některým pozůstalým po nich a lidem perzekuovaným po roce 1948. Podle Drábka se příplatek týká 23 000 lidí. Celkové náklady na jejich navýšení dosáhnou z rozpočtu ministerstva práce a sociálních věcí zhruba 17 milionů korun.

Změní se také všeobecný vyměřovací základ za rok 2009 z 23.280 na 24.091 korun. Přepočítací koeficient pro jeho úpravu stoupne z 1,0184 na 1,0269. Zvýší se i částky pro stanovení redukčních hranic, u první hranice z 10.500 na 11.000 korun a u druhé z 27.000 na 28.200. Na základě těchto částek se potom vypočítávají důchody.

"Tyto redukční hranice dojdou ještě změny v příštím roce v souvislosti s nálezem Ústavního soudu," uvedl Drábek k výpočtu vyměřovacího základu. Vláda se totiž v příštím roce bude muset vyrovnat s nálezem soudu, podle kterého stát při výpočtu důchodů málo zohledňuje výši dosaženého výdělku.

Nový vyměřovací základ tak bude podle Drábka platit pouze do konce příštího září, tedy data, do kterého má vláda podle Ústavního soudu na jeho nález reagovat.

Na dnešním jednání vláda schválila také novelu loterijního zákona. Ten umožňuje obcím regulovat například sázkové hry v kasinu nebo takzvané videoloterijní terminály, tedy druhy hazardu, na něž se dosud jejich obecně závazné vyhlášky vztahovat nemohly.

Podle současné právní úpravy obce mohou regulovat pouze provozování výherních hracích přístrojů. Novelou se nyní bude zabývat poslanecká sněmovna.

 

Právě se děje

Další zprávy