Dryml: Kvůli boji za ženská práva se zavedla prohibice

Domácí ČTK Domácí, ČTK
6. 10. 2011 14:47
Senátoři se hádali se svými kolegyněmi o balíku opatření proti diskriminaci žen
Vladimír Dryml (ČSSD)
Vladimír Dryml (ČSSD) | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kuriózní podobu nabralo projednávání opatření proti diskriminaci žen v České republice, které proběhlo ve čtvrtek dopoledne na schůzi Senátu.

Proti Aleně Gajdůškové (ČSSD), která hájila Závěrečná doporučení Výboru pro odstranění diskriminace žen 2010, se postavila řada jejích mužských kolegů napříč stranami.

Senát nakonec vyzval vládu, aby přijala některá opatření v boji s diskriminací.

"Ženy ve většině zemí zastoupených v OSN nemohou ženy ani řídit auto nebo chodit v šatech, které si samy vyberou. A právě tato instituce má potřebu poučovat Českou republiku o diskriminaci," řekl například senátor Jaroslav Kubera (ODS).

Vyžírky, feministky a mafiáni

Podle Kuberova názoru u nás vědomá diskriminace žen neexistuje.

Zároveň také označil neziskové organizace, které se diskriminaci věnují za "vyžírky" vysávající peníze ze státního rozpočtu. Od Gajdůškové se mu za jeho slova dostalo odsouzení.

Nepodpořil ji však ani její stranický kolega Vladimír Dryml. Řekl mimo jiné, že to kvůli boji žen za svá práva vyhlásily USA ve 20. století prohibici, která ve svém důsledku vedla ke vzniku organizovaného zločinu.

Jiří Čunek (KDU-ČSL)
Jiří Čunek (KDU-ČSL) | Foto: Ondřej Besperát

Čunkova řešení

Lidovecký senátor Jiří Čunek se zase věnoval romské problematice - pozastavoval se třeba nad tím, že podle zprávy jsou zejména romské ženy méně zastoupeny na všech úrovních rozhodování, například v parlamentu.

"To ty romské ženy některé vybereme a dáme je, umístíme do nějakého ghetta, kde budou vzdělávány, a pak je budeme dosazovat do jednotlivých politických stran, dávat jim nějaké speciální vzdělání, abychom vyhověli tomuto?" otázal se.

Senátoři nakonec odhlasovali (pro bylo 38 senátorů z 56 přítomných, pět bylo proti a 13 se zdrželo) doporučení, v němž vyzvali vládu, aby ve svých řadách stanovila člověka, který se této agendě bude věnovat a který bude odpovědný za koordinaci odpovědných zástupců jednotlivých ministerstev.

Vláda byla také Senátem vyzvána, aby prostřednictvím změny zákonů zajistila stabilní financování nevládních neziskových antidiskriminačních organizací - ale pouze pod podmínkou, že jejich veřejná prospěšnost bude transparentně představována.

 

Právě se děje

Další zprávy