Druhým mužem na školství bude Zikl, Hampl post odmítl

Jakub Novák
29. 1. 2014 12:40
Na post prvního náměstka ministra školství zamíří Jan Zikl z ministerstva financí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Druhým mužem ministerstva školství se s největší pravděpodobností stane Jan Zikl, dosavadní ředitel odboru financování územních rozpočtů a programového financování na ministerstvu financí.

Ve středu dopoledne potvrdil jejich vzájemnou dohodu nastupující ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

"Pan Zikl bude ekonomickým náměstkem a zároveň bude zastávat post prvního náměstka ministra," řekl Chládek Aktuálně.cz.

Křeslo ekonomického náměstka ministra tak po odchodu Evy Bartoňové (ODS), která míří do vedení Českého statistického úřadu, příliš dlouho prázdné nezůstane.

Naopak post náměstka pro vysoké školy po středeční schůzce odmítl končící rektor Univerzity Karlovy a zároveň předseda České konference rektorů Václav Hampl.

Václav Hampl
Václav Hampl | Foto: Vojtěch Marek

"Pan rektor Hampl se rozhodl kandidovat na prestižní post prezidenta mezinárodní organizace," vysvětlil Hamplovo rozhodnutí Chládek. S Hamplem však přesto hodlá spolupracovat a radit se s ním.

O tom, kdo vystřídá dosavadního náměstka Tomáše Hrudu, zatím není jasno. "Je to otevřená otázka, nemám žádná konkrétní jména. Budu v této věci jednat se zástupci vysokých škol," nechal se Chládek slyšet pro náš deník.

Snaha o konsenzus

"Je to věc politické odpovědnosti ministra. Může to s námi konzultovat, ale k personálním věcem na ministerstvu bychom se jako vysoké školy měly vyjadřovat jen v krajních případech," reaguje na to rektor Masarykovy univerzity a místopředseda České konference rektorů Mikuláš Bek.

"Rozumím snaze pana ministra o konsenzuální dohodu a oceňuji jeho přístup, ale z naší strany bych navrhování konkrétních jmen bral jako přílišné zasahování do chodu úřadu. Jiná věc je, pokud se mě například zeptá na konkrétní jméno, zda takového člověka považuji za kompetentního a podobně," dodává Bek s tím, že takovou osobou je podle jeho názoru právě současný náměstek Hruda.

Foto: Masarykova univerzita v Brně

Na post náměstkyně pro regionální školství se zatím počítá s lidoveckou kandidátkou Michaelou Šojdrovou, legislativní oblast by měl mít potom na starosti Petr Mlsna.

Plnící se mozaika

Ve hře je také otázka náměstka pro sport, odkud odejde Jan Kocourek a o jehož obsazení se rozhořel souboj mezi Petrem Hulinským z ČSSD a někdejším šéfem volejbalového svazu Antonínem Léblem, na jehož pozadí hoří souboj o vliv mezi mocnými sportovními funkcionáři Jiřím Kejvalem (současným šéfem Českého olympijského výboru) a předsedou České unie sportu (dříve ČSTV) Miroslavem Janstou.

Od jeho výsledku se bude také odvíjet otázka obsazení postu náměstka pro evropské fondy - tam sice Chládek zatím počítá s ponecháním Michala Zaorálka (ODS), nicméně v případě, že se sportovním náměstkem nestane kandidát hnutí ANO Lébl, vystřídá Zaorálka právě kandidát, kterého navrhne ANO.

 

Právě se děje

Další zprávy